marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Valokuvaus

Tee-se-itse marsun valokuvausstudio

Kuinka moni meistä vihaa ottaa kuvia salamavalolla? Marsun silmät loistavat kuvissa punaisena. Seuraavassa artikkelissa kerron muutamia vinkkejä minkälaisen kotistudion voit rakentaa marsujen valokuvausta varten. Kuulen monesti kuinka ihmiset haluavat ostaa välttämättä kalliin
järjestelmäkameran, kun pokkarilla ei saa hyviä kuvia. Mielestäni pokkarillakin saa myös hyviä kuvia, jos sitä vaan viitsii opetella käyttämään. Ennen kuin osaa ottaa hyviä kuvia pokkarilla, ei kannata järjestelmäkameran hankkimista edes miettiä. Siksipä seuraavaan artikkeliin kuvat ovat kuvattu pokkarilla. Tietenkin mielestäni järjestelmäkameralla saa parempia kuvia, en sitä muuten omistaisikaan, mutta marsu kuvaukseen minulle voisi riittää pokkarikin. Lisäksi osoitteessa on samasta kohteesta otetut kuvat pokkarilla ja järjestelmäkameralla. Nämä marsustudio ohjeet sopivat molemmilla kameratyypeillä kuvaukseen.

Aloittaessasi kuvausta säädä valkotasapaino. Voit säätää sen manuaalisesti. Laita valkoinen paperi kuvaus paikkaan ja valkotasapainovalikosta löydät kohdan, josta saat valkotasapainon asetettua valkoisen paperin avulla. Itse käytin kuvissa hehkulamppu valkotasapainoasetusta. Se oli melko sopiva käyttämille hehkulampuilleni. Kuvatessa muista tarkentaa kohteeseen. Älä liikuta tarkentamisen jälkeen kameraa. Katso kameran näytöltä, että marsu on tarkkana. Itse kuvasin marsua makrokuvausasetuksella. Muotokuva-asetus on myös hyvä.

Kuvauksia varten ostin kaksi 150W halogeenihehkua, kaksi 2,5m pistokejohtoa, kaksi lampunkantaa. Nämä ostokset maksoivat 11,5e. Voit myös soveltaa ja käyttää normaaleita pöytävalaisimia, kirkasvalolamppua jne. Tärkeintä, että valonlähteet ovat samaa värilämpötilaa. Halogeenihehkut voit myös korvata tarpeeksi kirkkailla energiasäästölampuilla. Muita tarvikkeita oli mm. leivinpaperi, teippi, alumiinifolio ja rautalanka.

Hehkulamppuja ei kannata pitää päällä, muuta kuin kuvaushetken, koska ne kuumenee.

Lamput:

Rakensin “softboxin” kuvauksia varten. Softboxista valo valaisee pehmeämmin. Eikä teräviä varjoja synny kohteeseen, eikä taustaan.

Lisäksi käytin ikean lampunvarjostimesta tehtyä valonlähdettä. Kuten setupissa 2 ja 3. Sisältä valkoinen joten heijastaa ja pehmentää valoa. Voit myös rakentaa softboksin päällystämällä lampunvarjostimen foliolla ja laittamalla eteen leivinpaperin.

Setup1:

Tässä ei ole käytetty lisävaloa. Kuva on otettu ikkunan edessä, jolloin pystyn käyttämään hyväksi luonnonvaloa. Varjojen poistamiseksi ja valon lisäämiseksi käytin heijastuslevyjä, jotka valmistin teippaamalla alumiinifoliota leikkuulautaan. Tähän käy myös kirja tms. Taustana Jyskistä ostettua kangasta.

Tässä lopputulos:

Setup 2

Käytin kahta valonlähdettä. Itse tehtyä softboksia ja Ikean
lampunvarjostinta, jossa lamppu. Softboksi on suunnattu hieman ylhäältä,
kun toinen valonlähde taas hieman alempaa täyttämään alhaalta tulevia
varjoja.

ikean lamppu varjostin:

Lopputulos

Setup 3

Rakensin taikakuutioista “lightboxin”. Ensin tein alla olevan rakennelman taikakuutioista. Lisäsin vielä yhden taikakuution, jonka päälle marsu tulee kuvatessa, mutta se on vaan puoliksi paikallaan, jotta se ei häiritse takaa tulevaa valoa. Tämän jälkeen pingotin rakennelmaan valkoisen paperin. Sivuille ja eteen laitoin foliot heijastimiksi. Toisen valon asetin lightboksin taakse ja softboksin asetin eteen yläviistoon. Taustana tiimarin iso kartonki.

Lopputulos:

Setup 4

Samalainen asetelma, kuin ensimmäisessä kuvassa. Heijastimena leikkuulautoihin kiinnitetyt foliot. Valonlähteenä yksi hehku. Hehkun edessä folio, ettei häiritse kuvanottoa. Taustana tiimarin iso kartonki.

Lopputulos

Setup 5

Rakensin taikakuutioista yksinkertaisen rakennelman. Tämän voit tehdä myös pahvilaatikosta. Sivuille laitoin leivinpaperia, jotta valo siroaa tasaisemmin. Sijoitin valot molemmille puolelle, kohtuullisen eteen keskelle. Tausta tiimarin iso kartonki.

Lopputulos: