marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Juomapullot

Marsun välttämättömään häkkivarustukseen kuuluu vesi. Yleisin tapa tarjoilla vesi jyrsijöille on juomapullot. Vesi pysyy suljetussa tilassa puhtaampana, kuin juomakipossa, sekä marsun leuka ei ole koko ajan märkä.

Juomapullon koko

Paras juomapullon koko on sellainen, ettei marsu saa sitä päivän aikana täysin tyhjäksi. Hitusen toki riippuu marsusta, kuinka paljon marsu juo päivässä (tästä myöhemmin asiaa), mutta n. 300ml kokoinen pullo on ehdoton minimi, jolloin olisikin jo hyvä, että tuolloin pulloja olisi 2 kahden marsun asumuksessa.

Useampi pullo olisi hyvä olla muutenkin häkissä, koska pullo on tekninen vempain ja saattaa mennä epäkuntoon. Tällöin jos yksi pullo ei toimi, on veden saanti kuitenkin turvattu.

Materiaali

Markkinoilla on useampia pullomalleja ja kaksi materiaalia ovat kaikkein yleisimpiä pullo-osissa.

Muovi on kaikkein tyypillisin materiaali, sekä edullisin vaihtoehto. Muovi alkaa ajanmittaan menemään vanhaksi. Eli kelllastuu sekä alkaa päästämään mikromuoveja. Muutaman vuoden välein kannattaa pullot uusia.

Lasiset juomapullot ovat kalliimpia, mutta käytännössä ikuisia, kunhan ne eivät mene rikki… Levän pinttyminen pulloon ei ole niin iso ongelma, kuin muovisissa.

Veden kulutus

Jokaisen marsun vedenkulutus on yksilöllistä. Yleisin syy juomattomuuteen on se, että tarvittava neste saadaan toisella tavalla. Mitä enemmän annat tuoretta ruokaa, sitä vähemmän marsu juo vettä.

Jos marsu juo aivan tajuttomasti (itsekseen päivässä 600ml pullon tyhjäksi), kannattaa ensin katsoa, juoko marsu oikeasti kaiken lutkuttamansa veden. Marsuilla on taipumusta leikkiä pullon kanssa ja lorottaa pullon sisällys suoraan kuivikkeisiin pullon alle. Toki tällöin pullo saattaa myöskin vuotaa ja on puhdistuksen tai vaihdon tarpeessa. Jos näin ei kuitenkaan ole, on syytä katsoa muita vaihtoehtoja

Onko suolakivi pullon vieressä? Tällöin marsu saattaa vuorotella suolan ja veden välillä aikaa viettäen. Tähän auttaa suolakiven siirto toiselle puolelle häkkiä tai ottas kokonaan pois.

Onko heinä suolattua? Tämä ei ole viljelijän keino huijata, vaan hyvin perinteinen ja toimiva keino säilyttää heinää, jotta se ei homehdu. Tämä on marsulle turvallista ja tällöin juominen on luonnollista. Toki suurin osa kaupoissa myytävistä heinistä on suolaamattomia, joten jos juominen häiritsee, voi heinäntoimittajaa vaihtaa. Suolan olemassaolon saa selville helposti. Kun käsittelee heiniä, niin omien sormien nuolaisu käsittelyn jälkeen maistuu, onko heinässä suolaa.

Onko marsu minkälainen rodultaan? Turkkirotuisen marsut, varsinkin pitkäkarvaiset, tuppaavat juomaan enemmän, kuin sileäkarvaiset. Määrä voi olla jopa kolminkertainen. Tämä on täysin normaalia.

Äkkinäiset ilman vaihdokset saattavat myös vaikuttaa marsujen juomiskäytökseen. Viileässä vettä ei juoda samalla tavalla, kuin lämpimässä. Sama kostean ja kuivan ilman välillä.

Kantava ja imettävä naaras myös juo enempi.

Ilman mitään näkyvää syytä lisääntynyt juominen ja hervoton virtsaaminen voi kertoa sisäelin ongelmista. Esim. diabetes on marsuille mahdollinen. Tällöin kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin syyn löytymiseksi.

Toinen ääripää on sitten, että marsu ei juo. Kuten aiemmin todettiin, marsu voi saada tarvittavan nesteen ruuan mukana. Aina ei kuitenkaan näin ole.

Lisäätkö vitamiinit juomaveteen? Maista itse, onko seos liian voimakas. Epähuomiossa varsinkin c-vitamiini tuotemerkin vaihtuessa saattaa pitoisuus ollakin jopa 70% voimakkaampaa. Tällöin väärällä annostuksella vesi on liian kirpeätä juotavaksi.

Juomapullo voi tukkeutua. On erittäin tärkeää tarkastaa päivittäin esteetön veden pääsy juomapullon suulakkeesta. Alempana kerrotaan, kuinka suulake puhdistetaan.

Marsu voi olla sairas ja lopettaa sekä syömisen että juomisen. Tällöin on tärkeää, että tukiruokinnan yhteydessä varmistetaan, että marsu saa tarpeeksi nestettä. Syy syömättömyyteen ja juomattomuuteen täytyy aina selvittää!

Vaihtoehtoja pulloihin

Vedelle ei ole korvaajaa, mutta pullo ei ole välttämätön. Marsu on kuitenkin touhuava eläin ja juomakupit saattavat tulla kaadetuksi tai täyttyä mitä kummallisemmilla asioilla. Tällöin hygieenisyys ei ole hirveän korkea.

Joskus kuitenkin marsulle ei pysty tarjoamaan vettä pullosta. Esim. nikkeliallergia on mahdollista marsuilla. Suupielien ollessa kivuliaassa ruvessa, kannattaa miettiä vaihtoehtoa pullolle. Tarpeeksi painava astia sijoitettuna kauaksi ruoista, on varteenotettava vaihtoehto. Huollon täytyy kuitenkin tällöin pelata kunnolla.

Pullojen huolto

Niinkuin mikä hyvänsä astia, juomapullot likaantuvat. Pullon kerääntyy epäpuhtauksia auringon, seisovan veden, vitamiinilisien ja marsujen oman sottaavan tyylisen juomisen seurauksena. Levä sekä heinämössö tukkivat suulakkeen herkästi, eikä sitä äkkiseltään huomaa.

Itse pullo olisi hyvä ravistaa vedellä joka päivä veden vaidon yhteydessä ja pestä vähintään kerran viikossa.

Pullon pesun voi tehdä esimerkiksi kapealla pulloharjalla, joka mahtuu pullon suusta sisään. Parhaan tuloksen olen saanut, kun olen kääntänyt pulloharjan pään 1,5cm matkan päästä poikittain, jolloin pullon pohja sekä kaulus on helpompi harjata. Myös riisinjyviä vedessä ravistettuna tai talospaperin pyöritys puhdistaa pullon hyvin.

Suulake on hankalampi pestävä ja useammin tukkeutuva, kuin muu pullo. Tässä voi käyttää apuna vanupuikko tai hammasväliharjaa. Suulake koostuu kahdesta kuulasta ja putkesta, joten piilossa oleva tukkeuttava lika jää usein puhdistamatta. Hyvä konsti selvittää, onko suulake puhdas, on kuunnella kuulien ääntä ravistaessa. Jos kuulostaa ja tuntuu, että putkessa ei kaikki kulje, niinkuin pitää, olisi tällöin hyvä
käydä suulake huolellisesti läpi.

Puhdista suukappale harjalla tai vanupuikolla. Varsinkin paikka, mihin kuula laskeutuu, kerää levää ja epäpuhtaisuuksia. Tästä syystä kannattaa työntää hieman kuulia sisälle pulloon päin, jotta kahden kuulan väliin muodostunut levä saadaan pois. Kuulien liikkumista saattaa haitata myös heinä, joten kannattaa olla tarkka.

Työnnä sisäpuolelta harja tai topsi putkeen ja harjaa. Työnnä kuula Harjatessa niin pitkälle kuin se menee putkessa. Toista harjaus vielä suuosan puoleltakin. Huuhtele välillä. Ravista lopuksi vielä suulaketta, jotta kuulet, että siitä kuuluu vain metallinen kirkas ääni.

Vinkkejä pullojen kiinnitykseen

Aina ei tarvitse käyttää pullon mukana tulevaa rautalankaa pullon kiinnitykseen. Tässä muutama vinkki

Nippusiteellä verkkoon kiinni
Silikoninen putken pidike
Polkupyörän pulloteline

-Annukka