marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Kuivikkeen valinta

(Marsumagazine 1/2017 Annukka Juntunen)

Monesti mietitään, mikä olisi se paras kuivike marsujen alla. Asiaan ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta, vaan täytyy miettiä, mikä on omaan käyttöön se paras. Allergeenit, tuoksut sekä imukyky ovat jokaisessa kuivikkeessa erilaisia. Sen oman kuivikkeen tai kuivikeyhdistelmän löytämiseen voi mennä aikaa, jos kokeilee useita vaihtoehtoja. Ohessa esimerkkejä kuivikkeista, jotka on todettu turvallisiksi sekä toimiviksi. Toivottavasti näistä on apua kuivikkeiden valintaan.

PURU
Puru on yksi perinteisimmistä kuivikkeista. Se on puuteollisuudesta tulevaa jätettä, joten purun laatu riippuu pitkälti siitä, millainen puuerä on sahalla sillä hetkellä. Puru on raikkaan tuoksuinen juuri levitettynä sekä valoisa vaaleansävyinen. Purua on myös helppo löytää jokaisesta päivittäistavara-kaupasta sekä maatalouskaupoista isompia eriä. Purua on myös erilaatuista. Mitä hienompaa se on, sitä paremmin se imee, mutta tuolloin se myös pölyää kaikkein helpoimmin. Isompilastuinen ei pölyä niin helposti, mutta päästää kosteuden kuivikkeen läpi häkin pohjalle helpommin. Saman merkin sisällä eri pakkauserien laatu saattaa vaihdella merkittävästi. Puru lentelee spurttailevilla marsuilla häkin ulkopuolelle helposti, kun aluset on juuri vaihdettu, mutta tallautuessaan se pysyy paikoillaan. Purun maatuminen on hidasta, joten omaan pikkukompostiin sitä ei kannata isompia eriä kompostoida. Pitkäturkkisilla marsuilla hankala käyttää, jos yrittää pitää nyyttejä marsulla. Jää tuolloin helposti turkkiin kiinni aiheuttaen hankalia takkuja.

KANKAAT
Kankaat ovat kätevä tapa kuivittaa häkit ja aitaukset. Erilaisilla kankailla saa sisustuksellista ilmettä muuteltua helposti ja tämä kuivikeratkaisu on lähes pölytön. Kankaat ovat myös kaikkein roskaystävällisin kuivikemuoto. Lika on helppo ravistella vaikka suoraan ulkokompostiin ja kankaat voi heittää pissaisena suoraan pesukoneeseen. Pesukone kuitenkin on kovilla. Pesuohjelma olisi hyvä olla 60 asteinen ja tehokkain mahdollinen. Nukkasihti kannattaa puhdistaa jokaisen pesun jälkeen ja seuraava koneellinen ei kannata olla sellainen, että karvat haittaisivat. Pyykin mukana voi laittaa koneeseen myös pesusienen, joka kerää ison osan karvoista. Kankaisiin jää väkisinkin pinttyneitä tahroja, joten kun kankaan ulkonäkö ei enää miellytä, on aika heittää se pois. Kankaiden alla kannattaa varsinkin lattialla olevissa aitauksissa käyttää esimerkiksi vahakangasta. Marsuille, jotka ovat olleet leikkauksessa, suositellaan kangasta kuivikkeena, koska kankaasta ei irtoa tulehduttavia pienhiukkasia jotka pääsisivät tulehduttamaan haavoja. Isolla marsumäärällä kankaat eivät kuitenkaan toimi. Jos marsulla on taipumus syödä kankaan tyyppistä kuiviketta, olisi hyvä vaihtaa johonkin toiseen kuivikkeeseen, jotta ei synny suolistotukoksia.

– Fleece on erittäin suosittu erilaisten kuosien takia. Se ei kuitenkaan aivan uutena ime pissaa, joten uusi kangas kannattaa pestä pesukoneessa ilman huuhteluainetta ennen ensimmäistä käyttöä. Fleeceen jää helposti heinä kiinni, joten kannattaa laittaa heinä laatikkoon muun kuivikkeen kera, jonne marsuilla on helppo kulkutie, mutta josta ne eivät kuitenkaan pääsisi levittelemään heinää.
– Lakana on erittäin imukykyinen materiaali ja varsinkin uusiokäytössä lähes ilmainen. Kangas kannattaa viikata monikerroksisesti. Heinä ei tartu tähän materiaaliin niin helposti.
– Matot ovat myös hyvä vaihtoehto häkkien alla. Pesu pesukoneessa voi olla hankalaa ja kuivuminen paksuutensa vuoksi on hidasta. Varsinkin kesällä isot matot on helppo pestä painepesurilla. Huomioitavaa olisi matoissa, että kynnysmatoissa on usein nurjalla puolella muovinen liukueste, joka useiden pesukäsittelyiden jälkeen murenee. Räsymattojen tupsut saattavat olla myös hyvin kiinnostavia marsujen mielestä.
– Pyhkeet imevät kosteuden varmasti. Pyyhkeiden punos kuitenkin saattaa jäädä heinään kiinni ja näin ollen pesukone on kovilla.

SELLULOOSA JA PAPERI
Selluloosasta tehdyt kuivikkeet ovat erittäin imukykyisiä, lähes pölyttömiä ja hajuttomia. Erilaisissa muodoissa tehdyt kuivikkeet ovat useimmiten erikoisliikkeiden tuotteita sekä suhteellisen hinnakkaita. Varsinkin pitkäturkkisilla marsuilla erittäin hyväksi todettu, koska ei jää turkkiin kiinni.
– Pelletti muotoon tehty selluloosa on suhteellisen kevyttä. Pelletti ei rikkoudu, kuten puusta tai oljesta tehdyt pelletit ja tästä syystä kosteus menee helposti häkin pohjalle ja näin ollen vain alin pellettikerros kostuu. Marsun kakka kulkeutuu myös kuivikkeiden alle, koska pelletti on erittäin kevyttä tavaraa. Tämän pelletin kanssa esimerkiksi hake on hyvää, koska hake pitää pelletin paikoillaan ja selluloosa imee kosteuden hyvin, mutta myös kuivuu ajan mittaan. Kaikille marsuille pelkkä pelletti ei sovi, koska saattaa aiheuttaa tassutulehduksia epätasaisen pinnan takia.
– Kierrätetty selluloosa on Suomen eläinkaupoissa harvinainen vieras. Se on pehmeä pumpulimainen kuivike, joka sitoo todella hyvin hajun sekä kosteuden. Värejä löytyy monia, mistä valita. Hinta ei ole se kaikkein edullisin. Tallottuna selluloosa tamppaantuu vain vähän.
– Sanomalehteä itsessään ei kannata käyttää marsulla pelkästään. Se on kuitenkin erittäin kätevä toisten kuivikkeiden alla, koska siihen saa käärittyä helposti kuivikkeet pois sitkeän koostumuksensa takia. Imukykyä sanomalehdellä on jonkin verran, kunhan kosteus pääsee hetken lillumaan siinä.
– Parerisilppu on kätevämpi pelkkänä kuivikkeena, kuin sanomalehti. Imee kosteuden hyvin, mutta haju ei sitoudu kunnolla. Pehmeä tassujen alla ja helppo kerätä kosteat paikat pois

HAAPAHAKE
Haketta löytyy helposti eläinkaupoista sekä isoimmista marketeista. Hake itse ei ime kosteutta itseensä hyvin ja on aika karheata tassujen alla. Karheus ei välttämättä ole huono asia, koska sillä saa pidettyä kovettumat tassujen pohjista hyvin pois, mutta herkille pehmeille tassuille se voi olla liikaa. Hake on lähes pölytöntä. Se on painavaa, joten pysyy hyvin häkissä, vaikka marsu spurttailisikin. Erittäin hyvää käytettynä muiden kuivikkeiden kanssa. Maatuu hitaasti.

TURVE
Turve on yksi imukykyisimmistä kuivikkeista. Se pakkaantuu helposti matoksi häkin pohjalle ja kosteus imeytyy kuin sieni. Turpeen täytyy olla hitusen kosteaa, jotta se imisi hyvin sekä olisi helppo käsitellä. Jos marsulla on ongelmia vatsakarvoituksen kanssa, silloin ei ole hyvä käyttää pelkästään turvetta. Ilmavuutta turpeeseen saadaan esimerkiksi purun avulla, jota voi sekoittaa tai laittaa turpeen päälle. Säilytys ennen käyttöä varsinkin talvisin olisi hyvä olla lämpimässä, koska turvepaali jäätyy. Turpeen kuivuminenkin on ongelma, koska käsiteltäessä tuolloin pölyää paljon ja on kokkareista. Turvepöly on erittäin hienojakoista. Se myös värjää vaaleat marsut harmahtaviksi. Turvetta ei tarvitse levittää häkin pohjalle kovin paksua kerrosta. Turve ei kostuttuaan lähde kuivumaan, jos seassa ei ole jotain muuta huokoisempaa kuiviketta, esimerkiksi purua tai olkea.
Likaisen turpeen hävittäinen on helppoa. Se on yksi helpoimmin maatuvista kuivikkeista.

OLKI
Olki on viljateollisuuden sivutuote. Itse olki kortena toimii aika samalla tavalla kuivikkeena, kuin purukin, mutta marsuilla ei välttämättä ole kaikkein paras, koska marsut ennemmin kaivautuvat kuivikkeen alle, kuin oleilisivat sen päällä. Prosessoitu olki on kuumennettua, ja näin ollen kuivempaa kuiviketta, kuin korsi, joten imukykykin on näin turpeen tasoista. Olki sitoo myös todella hyvin hajuja ja on kuumakäsiteltynä todella hygieeninen. Maatuu helposti. Olki värjää jonkin verran vaaleiden marsujen vatsoja.
– Jauhe on todella imukykyistä sekä yllättävän painavaa kuiviketta. Tämän tyyppinen olki ei ole kaikkein halvin kuivikemateriaali, mutta käytössä kuitenkin edullista. Häkin kuivikkeita ei välttämättä tarvitse kerralla vaihtaa kaikkia, koska pissa kohtiin tulee kosteudesta turvonneita paakkuja, jotka on helppo nostaa häkistä pois esimerkiksi kissahiekkalapion kanssa. Sama pätee marsun kakalle, joka ei mene siivilästä läpi. Puupohjaisissa häkeissä saattaa paakku liisteröityä nurkkiin. Käsiteltäessä jonkin verran pöllyää, mutta pysyy häkissä todella hyvin painavan olemuksensa ansiosta. Kakat on myös helppo kaapia kuivikkeen päältä pois koskematta kuivikkeeseen.
– Rouhe oikeastaan on hyvin samanlaista käyttää, kuin edellä mainittu. Pöllyäminen vähäisempää.
– Päistäre on pitkähköä kuitua, yksinään käytettynä on huono imukyky, mutta käytettynä esimerkiksi olkijauheen tai turpeen kanssa, imukyky sekä ominaisuudet näissä kuivikkeessa paranee sekä toisen kuivikkeen mahdollinen pöllyäminen vähenee. Päistäre on myös liukasta, joten ei jää esimerkiksi pitkäkarvaisten turkkiin kiinni.

Pelletit
Puu- olki- sekä turvepohjaiset pelletit ovat aika samantyyppisiä ominaisuuksiltaan. Alkuperäinen tarkoitus näillä pelleteillä on ollut polttomahdollisuus, mutta ominaisuudet sopivat hyvin myös kuivikkeeksi. Kostuessaan nämä pelletit hajoavat jauhoksi ja näin on helppo kerätä likakohdat pois häkistä. Tosin jauhe pöllyää kuivuttuaan aika paljon ollessaan jauhomaisessa muodossa. Pelletti voi ärsyttää marsun tassuja epätasaisen ja kovan muotonsa takia, mutta jos käyttää pellettiä kostuttamalla sen ennen käyttöä, on tuloksena pehmeä jauhomainen ja tukeva pohjallinen, jonka päältä on helppo kaapia kakat pois. Kuivikkeita löytyy laajasti eläin- sekä ruokakaupoista. Isompia eriä kannattaa etsiä maataulouteen erikoistuneista kaupoista, jolloin pakkaukset ovat kilohinnaltaan edullisempia, mutta säilytys vie tällöin paljon enemmän tilaa.

Kuivikkeita löytyy laajasti eläin- sekä ruokakaupoista. Isompia eriä kannattaa etsiä maataulouteen erikoistuneista kaupoista, jolloin pakkaukset ovat kilohinnaltaan edullisempia, mutta säilytys vie tällöin paljon enemmän tilaa.