marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Kynsien leikkaus

Marsujen kynnet kasvavat jatkuvasti, eivätkä ne kulu itsesään, siksi on hyvä muistaa leikata niitä noin kahden viikoin – kuukauden välein. Liian pitkiksi päästessään kynnet voivat alkaa taipua, vaikeuttaa marsun kävelyä tai painamaan tassujen pohjaa.

Kynsisaksiksi soveltuvat kissojen kynsisakset, nämä soveltuvat aikuisen marsun kynsiin, jotka ovat paksummat. Nuorten kynsiin, jotka ovat pehmeämät ja ohuemmat soveltuu ihmisten kynsisakset. Niillä ne on helpommat lyhentää (kuva saksista löytyy alhaalta).

Kynsien väri voi vaikeuttaa leikkaamista, vaaleissa kynsissä verisuoni näkyy kun taas tummissa ei. Apuna tummiin kynsiin voi käyttää hyvää lamppua joilla verikynnen voi nähdä valaisemalla kynttä. Toinen hyvä tapa on katsoa kynttä alapuolelta. Verikynnen alue on tasaista ja sen jälkeen kynnen päätä kohti mennessä kynnen alapuoli on kupera. Kupera osuus alkaa heti verikynnen loppumisen jälkeen. Toinen hyvä vinkki tummien kynsienleikkaamisessa on tarkastella leikkauspintaa. Kun verikynttä lähenee kuperaosuus alkaa katoamaan ja sen tilalle tulee kynnen keskelle valkoista jauhoista osaa jolloin lähennytään verikynttä.

Marsun taka jalat, vaaleista kynsistä huomaa verisuonen rajan. Näissä kynsissä on hieman enemmän leikattavaa.
Havainnollistamisen helpottamiseksi kuvassa vaaleakynsinen marsu. Tummilla marsuilla kynnenleikkauksessa apuna voi käyttää kynnen alaosaa. Punainen ympyröity alue näkyy tasaisena ja sinisellä ympyröity osuus on aiemmin mainittu kupera osuus. Eli osuus, jossa kynnen alapuolella on kuoppa. Tämä on verikynnen jälkeinen osa ja kynsi leikataan kuvassa olevat punaisen ja sinisen osan väliltä.
Marsun etu tassun kynnet, joissa on paljon leikkaamis varaa. alempana leikkaus kohta.
Viivat kuvaavat mistä on hyvä leikata. Jätä hieman väliä eli valkoista kynttä verisuoneen, jottet leikkaa sitä vahingossa.
Asento, jossa on helppo leikata etutassun kynnet, jos sinulla ei ole kaveria pitämään marsua. Marsu ei ole täysin selällään vaan tuettuna aikapystyyn polvien varaan. Havainnollistava kuva asennosta oikealla. Täysin selällään marsulla on vaikea hengittää ja se on marsulle epämiellyttävää.

Kynsien lisäksi on hyvä tarkkailla marsun tassujen ihoa, jos ne alkavat kuivua,voi niitä rasvata perusvoiteilla (esim. helosan,aqualan L). Tassuun voi ilmestyä myös tumma paaku ihon ja karvan rajamaille (kuten alakuvassa näkyy), se on kasa kuollutta ihoa, jota kutsutaan känsäksi, sen voi varovaisesti leikata pois, siinä ei ole verisuonia tai tuntoa. Sitä voi myös pehmentää rasvaamalla ja sitten varovaisesti murentaa kynsien välissä.

Vanhemmilla marsuilla kynnet alkavat kääntymään, monesti vaikka niitä olisi leikannut koko iän. Kuvan marsulla on kyllä kynsien leikkausaika.
Alla kissan kynsisakset ja ihmisten kynsisakset. Lisäksi kynsiä voi leikata klipsusaksilla mikäli kynnet eivät ole liian paksut ja niillä kynsi menee helposti poikki.

Saimi ja Lea