marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Marsun käsittely

Marsua käsitellessä varmat ja turvalliset otteet ovat tätkeitä. Marsu huomaa, jos omistaja on epävarma. Joten varsinkin marsun muuttaessa uuteen kotiin tuoreen marsunomistajan kannattaa opetella käsittelyä rohkeasti marsun kanssa.

Marsu on saaliseläin, joka kannattaa ottaa huomioon, kun käsittelee marsuja. Otteiden pitäisi olla rauhallisia ja varmoja. Epävarmuus omassa käyttäytymisessä lisää myös marsun epävarmuutta. Kun marsun ottaa häkistä kiinni, se saattaa juosta karkuun ja vaikuttaa siltä ettei se halua tulla kiinniotetuksi. Kiinniottaminen häkistä on kumminkin eri asia, kuin että marsu on jo sylissä. Marsu omassa ympäristössään pelkää ylhäältä tulevaa kättä, koska se muistuttaa saalistajaa. Voit miettiä itsesi samaan tilanteeseen. Tämä käyttäytyminen johtuu marsun saaliseläintaustasta, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, että marsu ei tykkäisi olla sylissä. Tarkoittaa sitä, että kiinniotto tilanne voi olla marsuille epämielyttävä. Joidenkin marsujen kanssa tämä voi olla helppoa, mutta toisille kiinniottotilanne voi olla aina vähän epämielyttävä. Lisäksi jos marsut elää isossa häkissä, niillä on enemmän mahdollisuuksia juosta pakoon ja siksi pienemmässä häkissä oleva voi vaikuttaa kesymmältä, koska se ei pääse juoksemaan samalailla pakoon.

Omistajan ei kumminkaan tulisi ajatella, että marsua ei kannata ottaa tämän takia syliin. Helpointa marsun kannalta on, kun se napataan varmasti ja määrätietoisesti häkistä. Osa marsuista saattaa tottua tulemaan syliin myös houkuttelemalla, mutta osa pitää aina napata häkistä. Löydätte varmasti marsun kanssa sopivan tavan ajan kanssa. Ensimmäisillä sylittely kerroilla uudessa kodissa marsu varmasti jännittää, mutta pikkuhiljaa suurin osa marsuista oppii rauhoittumaan sylittelyyn, eikä koe samanlailla mitä kiinniottotilanteessa. Tämä ei välttämättä tapahdu parissa viikossa, vaan marsusta riippuen voi kestää myös kuukausia. Marsut monesti nauttivatkin sylissäolosta. Joten rohkeasti vaan marsu ottamaan syliin ja pitämään sylissä vaikka tuntuisi, että se ei kiinniottotilanteesta tykkää. Nämä kaksi asiaa ei liity suoraan toisiinsa.

Marsun kiinniottoon on erilaisia tapoja, mutta yksi tapa on ottaa marsu kahdella kädellä marsun molemmin puolin häkistä kiinni, kuten alla olevissa kuvissa ja nostaa se esim. kantokoriin tai suoraan syliin.

Marsua kantaessa, käsiteltäessä, kynsiäleikatessa ym. on seuraava ote hyvä ja turvallinen. Marsua pitää pitää napakasti kumminkaan puristamatta sitä liikaa tai pitämällä liian löysästi. Toinen käsi tulee marsun pepun alle tukemaan ja toinen käsi pitelee yläruumista. Toinen tassu kannattaa asettaa etu- ja keskisormen väliin jolloin marsusta saa hyvän ja tukevan otteen. Tässä otteessa marsu ei pääse putoamaan, eikä rimpuilemaan ja marsukin tuntee olonsa turvallisesti tukevassa otteessa. Kuvia alhaalla esiteltynä niin aikuisesta kuin poikasesta monesta eri kulmasta.

Marsun etutassu on aseteltu etu- ja keskisormen väliin, jotta marsusta saa tukevan otteen. Toinen käsi tukee takapuolta. Ote on suhteellisen napakka, marsua ei saa puristaa liikaa, mutta sitä ei myöskään saa pitää liian löysästi.
sama pito-ote takaapäin
sama pito-ote edestä päin
Sama pito-ote poikasella
Sama takaapäin poikasella

Marsua voi myös kantaa kainalossa. Kun sen käsittelyyn, on tarpeeksi tottunut.

Kainalo kanto-ote
kanto-ote vatsaa vasten tukien
marsu sylissä