marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Marsut ulkoilemassa

Kesän tullessa kyselläänkin paljon milloin marsut voi viedä ulos? Kuinka paljon pitää olla lämmintä? Oikea vastaus tähän on maalaisjärki. Marsut elävät hyvin erilaisissa olosuhteissa. n. 10 asteesta -25 asteeseen. Jos marsut ovat tottuneet lämpimään huoneilmaan, ei niitä voi viedä ulos kovin kylmällä. Jos marsut ovat tottuneet olemaan viileämmässä, ne voi luultavasti viedä ulos aikaisemmin. Kynnyskysymys onkin yleensä se, että onko maa märkää. Kylmällä ja kostealla maalla marsu voi paleltua helposti. Alkukesästä joutuu odottamaan monesti puoleen päivään, että maa ei ole enää kostea ja kylmä. Maalaisjärkeä käyttämällä on hyvä päätellä voiko marsun viedä ulos vaiko ei. 

Moni omistaja myös miettii voiko marsu olla ulkona yötä päivää? Tämä on myös mahdollista, mutta silloin häkin täytyy olla niin vahva, että irtokoirat tai kissat eivät pääse vaurioittamaan marsua. Se pitäisi myös olla suojattu sateelta ja lisäksi marsuille pitäisi olla hyvä koppi, jossa on varmasti kuivaa, tarpeeksi lämmintä (myös yöllä) ja kuivaa heinää ja vettä saatavana. 

Marsua ei ikinä kannata ulkoiluttaa täysin vapaana, jos se säikähtää marsut osaavat lähteä juoksemaan piiloon todella nopeaa ja ne voivat kadota omistajaltaan. Marsuille kannattaa hankkia hyvä ulkohäkki, josta ne eivät pääse karkuun ja voivat ulkoilla ja syödä ruohoa siinä turvallisesti. Ulkohäkissä on suositeltavaa olla katto tai verkkohäkin päällä pyyhe suojana, koska se estää suoralta auringonpaisteelta ja  tekee marsun olosta myös mukavamman. Katto myös suojaa petolinnuilta, jotka voivat olla uhka myös kaupunkialueella. Marsun ulkohäkissä ei tavi olla pohjaverkkoa tai maahan asti kaivettua reunaa, koska marsu ei kaiva. 

Marsuille myydään myös valjaita, mutta tästä löytyy monia mielipiteitä. Olen aina miettinyt, että miksi ihmisillä on niin kielteinen asenne valjaisiin. Netissä neuvotaan, että ne eivät ole missäännimessä marsuja varten. Juttelin erään kasvattajan kanssa asiasta ja hän totesi, että hänen marsunsa olivat valjaissa kuin ”suolapatsaita” ja jos valjaita löysäsi marsu pääsi karkaamaan valjaista. Tämä kuulostaakin hyvin järkevältä syyltä miksi monet ihmiset eivät suosi valjaita. Itsellä on taas paljon positiivisempia kokemuksia valjaista, mutta myös negatiivisia, mutta nämä negatiiviset johtuvat enemmänkin siitä, että ennen oli vain one-size kani valjaita kaikille eläimille. Nykypäivänä löytyy jo useampia malleja, jotka istuvat marsun päällä paremmin ja ovat myös ergonomisempia, turvallisempia ja mukavampia kuin perus kaninvaljaat. Minulla on ollut marsuja, monesti uroksia, jotka ovat oppineet ihan tykkäämään valjailla ulkoilusta ja eivät ole olleet siitä moksiskaan. Enkä ole tuntenut huonoa omaatuntoa niiden ulkoiluttamisesta valjailla. Siitä on kyllä muutama vuosi, kun niitä on tullut käytettyä. Itse en siis henkilökohtaisesti pidä valjaita heti huonona vaihtoehtona, hyvät marsulle istuvat valjaat ovat varmasti turvallisempi vaihtoehto kuin, että marsu ulkoilee ilman valjaita. Oman kokemuksen mukaan valjaat ovat kuin narttu koiralle juoksuhousut, aluksi ne ahdistaa, mutta sitten niihin totutaan. Tämä ikuinen valjaskysymys jääkin minusta omistajan arvioitavaksi, onko marsulle sopivaa käyttää valjaita. Jos marsulle löytää hyvänmalliset valjaat, jotka ovat sen päällä turvalliset ja marsu nauttii selvästi valjasulkoilusta, niin miksipä ei. Jos marsu on kuin ”suolapatsas” valjaat päällä, eikä totu niihin, ja niiden turvallisuus epäilyttää niin sitten valjaiden kanssa ulkoilu kannattaa unohtaa. 

Tärkeä tieto: Voikukat on marsujen herkkua, mutta joskus ne voivat värjätä joidenkin marsujen pissan punertavaksi. Jos siis voikukan syönnin jälkeen marsun pissa on punaista se voi johtua voikukanlehdestä, eikä marsun virtsan mukana ole verta. 

Voikukan värjäämäpissa

 Kivoja ulkoiluhetkiä marsuille! Terveisin : Lea Rahtu-Korpela