marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Puruton häkkiratkaisu

Puruton häkkiratkaisu kuvassa 160cm x 80cm häkki. (koppien ovia jyrsitty, mutta tätä tapahtuu tosi harvoin ja vuosien saatossa hyvin pieniä paloja, joten marsuille ei ole aiheutunut vaaraa. Kopit ollu käytössä n.8vuotta kuvanotto hetkellä)

Yleisimmin häkin pohjalla käytetään purua. Joillekkin purujen käyttö on mahdotonta. Purut pölyää, jonka takia marsu tai omistaja voi olla herkkä purupölylle. Purut myös leveää kalterihäkistä ympäri asuntoa. Parhaimmillaan, niitä löytyy asunnon joka kolkasta jatkuvasti, joilloin omistajan hermot on koetuksella ellei omista robotti-imuria. Puruton ratkasu voi mm. näissä tapauksissa olla hyvä vaihtoehto.

Puruttomaan häkkiratkaisuun ei sovi pieni häkki. Esimerkiksi pieni häkki kuten 120cm, on hiema liian pieni tähän. Tämän kokoisen häkin päästä päähän siirtymiseen menee marsuilla muutama askel, jonka takia on ymmärrettävää ettei siihen vessalaatikoiden lisäksi jää oikein muuta aluetta. Itse olen käyttänyt minimissään 140 x 70cm häkkiä. Puruttoman häkkiratkaisun pohjalla voi käyttää esimerkiksi muovimattoa, pyyhkeitä, lakanoita, vessamattoja ja mattoja. Pehmeille alustoille marsut pissaavat jonkun verran ja niitä joutuu pesemään 1-3kertaa viikossa. Itse olen käyttänyt pohjalla muovimattoa. Olen kokenut sen siisteyden ylläpidon kannalta helpoimmaksi. Marsut ovat oppineet tekemään tarpeensa suurimmaksi osaksi laatikkoon, mutta onnistumisen kannalta erityisen tärkeää on pissalaatikkoiden oikea järjestys. Meillä erityisesti urokset ovat oppineet tekemään pissat lähes 95% pissalaatikkoihin. Naaraiden kanssa on voinut olla haastavaa. Kakkoja tulee jonku verran muovimatolle, mutta ne on erittäin helppo lakaista. Joskus tulevat pissavahingot on myös helppo pyyhkiä. Minulla kyseistä systeemiä on oppinut käyttämään n. 40 marsua vuosien saatossa. Suurin osa uroksia.

Rautakaupoista saa halvalla jäännöspaloja muovimattoa. Sopivan palasen voi löytää monestä 5-10 eurolla. Muovimatto kannattaa valita sen perusteella miltä sen pinta tuntuu. Marsulle mukavin on, että pinnassa on joku kuvio, että se ei tunnu liukkaalta, jolloin ne liikkuvat muovimaton päällä mielellään. Alla olevassa matossa kuviona on puu, jolloin maton pinta ei ole liukas ja siinä on mukava liikkua. Muovimattoa ei tule käyttää, jos marsu syö sitä, meillä kukaan ei ole vielä maistellut muovimaton reunoja merkittävästi.

Seuraavaksi esittelen 140x70cm häkin sisustamisen alusta loppuun.

Muovimatosta leikataan häkin pohjaan sopiva palanen saksilla

Kun sopiva pala mattoa on leikattu pohjalle, laitetaan häkkiin pissalaatikot. Laatikkoja tulee olla tarpeeksi. Vähintään 3. Marsut tykkäävät pissata nurkkiin, missä syövät heinää ja ruokaa, sekä sinne missä nukkuvat. Jonka takia pissalaatikot kannattaa sijoittaa näihin paikkoihin. Kuvassa on käytetty ikeasta saatavia muovilaatikoita, joiden pohjalle on laitettu puupellettiä. Yleensä laitan vielä puupelettien päälle pehmusteeksi haapahaketta esim. mörttiröpö. Koska puupelletit ovat itsessään hieman kovia tassuille. Puupelletit eivät pölise ja imevät erittäin tehokkaasti pissan. Haapahake ei taas yksinään ime pissaa hyvin, jonka takia itse tykkään laittaa niiden alle puupellettiä ja levittää haapahaketta pinnalle ohuen kerroksen. Myös mökkeihin marsut tykkäävät pissata, jonka takia nämä mökit toimivat niin pissalaatikkoina kuin nukkumapaikkoina. Kuvan mökit ovat muovilaatikoita joihin on tehty reikä. Olen laittanut ne kahteen kerrokseen, jotta mökkejä mahtuisi kaksi. Jostain kumman syystä marsut tykkäävät käyttää enemmän kakkoskerroksen mökkiä.

Pissalaatikoiden asettelu

Seuraavaksi verkko-osa paikalleen, yhden pissalaatikon päälle heinänsyönti paikka. Heinien leviämisen estämiseksi heinähäkin takana on pala muovimattoa. Toisesta pissalaatikosta löytyy ruokakuppi ja juomapullo. Tällä järjestyksellä saa helposti toimivan siisteysratkaisun.

Sisustettu häkki
Sama toisesta suunnasta

Alla vielä kuvat 160cm x 80cm häkin vastaavasta sisustuksesta.

160cm x 80cm häkki toisesta päästä
160 x 80cm häkkiin mahtuu hieman enemmän pissalaatikoita ja koppeja

Onnea puruttoman häkkiratkaisun kokeiluun, itseä tämä on miellyttänyt vuosia. Jos tämä ei toimi, pissalatikot ovat luultavasti sijoitettu huonosti tai ne on liian pieniä ja niitä liian vähän, jos ruokaa ja heinää tarjoilee muualla kuin laatikossa alkavat marsut pissailemaan helposti vääriin paikkoihin.

Teksti: Lea