marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Rasvarauhasen puhdistus

Marsuilta löytyy hännän paikalta rasvarauhanen, joka erittää rasvaa marsun turkkiin, jonka takia se on hyvä puhdistaa silloin tällöin. Erittyvä rasva on monesti paksua ja rauhasesta likaisena lähtee kunnon paakkuja rasvaa. Rasvarauhasta kokeillessa voi tuntea rasvaisen paakun. Sekä uroksella että naraalla on rasvarauhanen, uroksilla se rasvoittuu herkemmin. Rasvarauhanen voi likaantua ja todella paljon likaantuessaan tulehtua, etenkin silloin, jos rasva alkaa leveämään selkää pitkin ylöspäin siksi se on hyvä tarkistaa ja pestä tarvittaessa. Rasvarauhasta ei kumminkaan kannata pestä liian useasti, koska jos se on kokoajan rasvaton ja putipuhdas, se alkaa erittämään entistä enemmän, josta voi lopulta olla haittaa. Urosmarsujen rasvarauhanen kannattaa puhdistaa kunnolla 3-6 kuukauden välein. Naaraiden rasvarauhaseen riittää, jos sen puhdistaa esimerkiksi kerran vuodessa. Näyttelyihin mentäessä rasvarauhanen puhdistetaan aina.

Rasvarauhasen puhdistaminen ei ole vaikeaa, pesupaikaksi soveltuu ihan vessan käsienpesuallaskin. Yleensä normi shampoo ei liuota varsinkaan uroksilta likaisen rasvarauhasen rasvaa.

Tarvikkeet marsun rasvarauhasen pesuun. Tiskiaine, vedenkestävä meikinpoisto aine ja hammasharja.

Yllä on tarvikkeet joita käytimme rasvarauhasen puhdistukseen, vedenkestävän meikin poisto aine. Siksi vedenkestävä, koska irroittaa rasvan tehokkaasti ja on myös iholle hyvin hellävarainen, koska sitä voi käyttää myös ihmisien silmämeikin puhdistukseen. Meikinpoisto aine jää rasvaiseksi turkkiin ja sen saa Fairya tai muun merkkistä tiskiainetta käyttäen pestyä turkista pois. Hammasharjaa käytetään hinkkaamaan hellävaraisesti rasvarauhanen puhtaaksi (Käytä suht hellä varaisessti, ettei iho mene rikki ja karvoja irtoaisi mahdollisimman vähän), shamppoo muun turkin pesuun (ei kuvassa, yleisesti pesua varten) ja totta kai pyyhe johon kuivataan marsu pesun jälkeen.

Alla vaiheet rasvarauhasen pesuun. ⬇

Ota meikin puhdistusaine, sekoita se ja kaada sitä rasvarauhasen päälle, niin että se kastuu kokonaan, anna vaikuttaa n.10 minuuttia.

Likainen rasvarauhanen, löytyy takapuolelta hännänpaikan kohdalta. Lika näkyy tummana ja rasvaa on paakkuna. Kynnellä rapsuttamalla lähtee rasvasia paakkuja. Huomaa, että osa liasta on liimautunut ihoon kiinni, jonka takia ihoa ei näy.
Vedenkestävä meikinpoistoaine rasvarauhasessa, varmista että sitä on tarpeeksi, jotta rasva irtoaisi tehokkaasti. Vedenkestävä meiknpoisto aine liuottaa tehokkaasti rasvaa. Laita vedenkestävää meikinpoistoainetta n. 2cm rasvarauhasen ulkopuolelle, mutta älä kastele sillä koko marsun selkää.

Harjaa rasvarauhasta hammasharjalla, helpottaa vedenkestävää meikinpoistoainetta irroittamaan rasvaa. Lisää ainetta tarvittaessa. Kokeile sormilla onko kaikki rasvaliuennut, ennen kuin siirryt pesemään vedenkestävän meikinpoistoaineen pois.

Kun peset marsua, varo ettei saippuaa/vettä päädy marsun silmiin ja korviin.

Varmista että vesi on kädenlämpöistä, jotta se ei ole marsulle liian kylmää tai kuumaa.
Laita hiukan astianpesuainetta, hiero sormilla paikkoihin missä on ollut meikinpoistoainetta, jos rasvarauhasessa on vielä likaa voit varovasti harjata hammasharjalla.

Toista astianpesuaine käsittely 1-2kertaa, jotta kaikki rasvasta irtoaa. Yleensä yhdestä kerrasta turkkiin vielä jää hieman meikinpoistoainetta. Tämän jälkeen, jos haluat pestä koko marsun, pese shamppoolla ja huuhtele, kuivaa lopulta pyyhkeeseen. Marsun voi kuivata hiustenkuivaajalla (älä puhalla kuumaa ilmaa liian lähellä marsu ihoa, ettei iho pala)

Puhdas rasvarauhanen. Ei näy tumma likaa, eikä tunnu rasvaista töhnää.

-Saimi ja Lea