marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Yleistietoa marsuista

Millainen lemmikki marsu on?

Marsut ovat ihastuttavia, hellyyttäviä, moniäänisiä persoonia. Niitä löytyy monennäköisiä sileäkarvaisia, karkeakarvaisia, pitkäkarvaisia ja karvattomia. Lisää marsujen rotuihin ja väreihin voit tutustua rotuinfosta sivullamme.

Marsut ovat pääasiassa päiväeläimiä. Marsun päivärytmiin kuuluu useita torkkuja. Yöllä marsut käyvät välissä syömässä ja juomassa, vaikka suurimmaksi osaksi ovat päiväeläimiä. Marsut elävät yleensä 3-8v. Keskimäärin 4-5v. Siksi omistajan tuleekin olla varautunut siihen, että on kiinnostunut hoitamaan marsuja useiden vuosien ajan. Marsut ovat laumaeläin ja niitä tulee olla vähintään kaksi. Eikä kasvattajat myy marsuja yksineläjiksi. Naaraat tulevat lähes poikkeuksetta toimeen, uroksista noin 80%, kun toinen yhdistettäessä poikanen. Kaksi aikuista tulee harvemmin toimeen yhdistettäessä. Urokset ovat luonteeltaan keskimäärin naaraita rohkeampia. Naaraat tuntuvat olevan aktiivisempia kun niitä on 4 tai enemmän. Hajueroja sukupuolilla ei hirveästi ole. Jos haaveilee usean marsun laumasta, silloin naaraat ovat parempia. Jos haaveilee kahdesta marsusta sukupuolella ei ole niinkään väliä. Lisää uroksista ja naaraista ja niiden yhteiselosta voit lukea täältä.

Marsuja on yleensä helppo käsitellä ja ne tykkäävät makoilla sylissä, hieman niiden luonteesta riippuen. Marsuja on hyvin eriluonteisia ja tietyt luonteenpiirteet on monesti rotukohtaisia, on vilkkaampia ja rauhallisempia marsuja. Toiset rodut voivat vaatia enemmän kesyttelyä ja käsittelyä, kun toiset. Kuinka paljon marsua tulisi käsitellä? Marsuja voi pitää sylissä useita tuntejakin päivässä, mutta ne eivät välttämättä vaadi päivittäistä käsittelyä. Nuoria marsuja olisi kumminkin hyvä käsitellä muutaman kerran viikossa, jotta ne tottuvat omistajaan ja kesyyntyvät. Tämän takia marsut sopivat monesti monenlaisien ihmisten lemmikiksi. Lapsiperheiden, jossa marsuja halutaan pitää sylissä ja hellyytellä paljon, mutta myös ihmisille, jotka nauttivat enemmän marsujen puuhasteluiden seuraamisesta. Vaikka marsuja ei välttämättä tarvi käsitellä päivittäin, tulee niiden vointi tarkistaa päivittäin. Marsu pärjää hyvin kotona työpäivien ja harrastuksien ajan. Marsun häkissä pitäisi olla vähintään yksi mökki, ruokakuppi ja juomapullo.

Millaisen asumuksen marsu vaatii? Marsuja voi pitää hyvinkin erilaisissa häkeissä josta voit lukea lisää täältä. Eläinsuojelulain mukaan marsulla tulisi olla 0,3m2 tilaa yksin olevaakohti ja 0,15m2 laumassa olevaa eläintä kohti. Vakituisen asumuksen olisi silti suositeltavaa olevan vähintään 120x60cm. Mutta hyvä olisi, jos häkki olisi vieläkin isompi, koska urokset tulee paremmin toimeen kun on enemmän tilaa ja naaraat ovat yleensä hieman laiskoja liikkumaan lattialla, niin häkissä olisi hyvä olla puuhastelut tilaa. 120 senttisessä häkin päästä päähän liikkumiseen menee vain muutama askel.

Mitä marsun hoito vaatii? Ruokinta: Marsuilla pitää olla jatkuvasti kuivaa heinää (takaa suoliston toiminnan) ja vettä saatavilla. Se tarjoillaan joko heinähäkistä tai häkin pohjalta, vesi tarjoillaan jyrsijöille sopivasta juomapullosta. Lisäksi marsuille annetaan marsuillesopivaa pellettiä yleensä kerran päivässä. Jos marsu on lihava pelletin määrää kannattaa rajoittaa, mutta nuorille ja hoikille marsuille sitä voi olla kokoajan ruokakupissa. Pelletin valinnasta voit lukea enemmän täältä. Aikuisille, riippuen marsun koosta, pellettiä annetaan kerran päivässä, poikasilla ja nuorilla marsuilla sitä voi olla tarjolla kokoajan.

Marsuille annetaan yleensä kerran päivässä tuoreruokaa, mutta se ei ole pakollista. Tuoreruokaa annetaan yleensä 1-2kertaa päivässä. Sen anto ei ole kumminkaan välttämätöntä vaan marsu pärjää vedellä, heinällä ja pelletilläkin. Tuoreruuaksi marsuille annetaan erilaisia kasviksia kuten: Porkkana, parsakaali, tomaatti, paprika, persilja, lehtiselleri, kurkku, salaatti, omena, kukkakaali, lanttu jne. Sipuli ja peruna ei sovi marsulle. Pihalta voi kerätä ruohoa, voikukanlehtiä (jotka ovat marsujen suurinta herkkua), piharatamoa, siankärsämöä jne.

Niiden häkki tulee siivota n. 1-2 kertaa viikossa, yleisin käytetty kuivike on kutterinpuru, mutta kuivikkeen valinnasta voit lukea enemmän täältä. Hamppu ei sovellu marsuille kuivikkeeksi. Myös lomalle lähtiessä marsun kunto ja veden ja ruuan saanti pitäisi tarkistaa kerran päivässä. Marsut tarvivat lisäksi päivittäin C-vitamiinia. Koska marsut ja ihmiset eivät voi tuottaa sitä itse. C-vitamiini annetaan joko ravintolisänä tai niille annetaan C-vitamiinia sisältäviä tuoreruokia. Lisää voit lukea täältä.

Yleinen hoito: Kynnet tulee leikata n. Kerrankuussa. Marsujen korvat tulee putsata n. 1-4 kertaa vuodessa riippuen korvien likaantumisesta. Urosten ”hännän kohdalla” rasvarauhanen tulee puhdistaa n. 3-6 kuukauden välein. Naaraiden rasvarauhanen tulee puhdistaa n. 1-2 kertaa vuodessa. Etuhampaat kannattaa tarkastaa vähintään kuukausittain. Etuhampaiden epätasaisen kulumisen syynä voi olla joskus takahammasongelmat. Marsulla on etuhampaiden lisäksi 16 takahammasta.

Tassut voi rasvata silloin tällöin perusvoiteella, etenkin silloin jos ovat kuivat. Marsua ei tarvi pestä ellei se ole likainen. Marsun pestäessä se pestään joko miedolla ihmisten shampoolla tai koirashampoolla, jonka jälkeen se huuhdellaan hyvin. Yleensä marsuja tarvii pestä yleensä 0-3 kertaa vuodessa, monesti riittää esim. takapään tai rasvarauhasen pesu. Pitkäkarvaisen marsun turkki tulee joko kammata takuttomaksi tai pitää saksilla sopivan pituisena niin ettei se takkuunu. Lyhytkarvainen marsu ei välttämättä vaadi harjausta.

Ulkoilu: Jos marsut asuvat isommassa aitauksessa, ei niiden juoksuttamisesta tarvi niin paljon huolehtia. Moni omistaja on rakentanut marsun häkin yhteyteen ulkoiluaitauksen. Mutta, jos asuvat esim. 120 senttisessä häkissä olisi niiden hyvä päästä jaloittelemaan säännöllisesti. Marsut eivät yleensä jaksa juoksennella tunteja. Joillekkin se aktiivinen aika voi olla 15 minuuttia, jonka jälkeen menevät makoilemaan sängynalle. Jaloitteluajan pituus riippuu hyvin marsun aktiivisuudesta. Kesällä marsut voi laittaa ulkoilemaan ulkohäkkiin, kun ilma on tarpeeksi lämmin, eikä maa tunnu märälät. Ulkohäkiksi käy esimerkiksi häkin kalteriosa, tai sen voi tehdä vaikka kanaverkosta. Pohja ei tarvi olla marsulle verkotettu.

Marsujen käytös? Uroksien ja naaraiden välisistä eroista voit lukea enemmän täältä. Marsujen käytökseen kuuluu erilaiset äänet. Ne kuikuttavat, huutavat, pulisevat, kurnuttavat, naksuttavat hampaita ja osa jopa sirkuttaa. Marsujen välillä on aina selvä hierarkia. Oli marsuja 1 tai 15 yksi on aina pomo, joka hieman isottelee kaverille/kavereille. Pötkylämäisestä ulkomuodosta huolimatta marsut ovat aika ketteriä. Hyppäävät helposti sopivan korkusen kopin päälle, voivat hypätä 30cm korkuisen aitauksen toiselle puolelle, yleensä marsuja ei kumminkaan kiinnosta ja ovat mieluummin omassa häkissä. Nuori pelokas marsu piilottelee monesti kopissa ennenkuin se rohkaistuu, mutta aikuset marsut tulevat mielellään kerjäämään ruokaa. Häkistä pois ottaessa marsu ei yleensä kiiku syliin, vaan se pitää ottaa reippaasti häkistä kiinni. Osa voi juosta jopa kokoelämänsä karkuun. Mutta se ei tarkota sitä, että marsu ei tykkäisi olla sylissä. Tottuessaan omistajaan marsu on mielellään sylissä, ainoastaan kiinniottotilanne voi olla marsun mielestä pelottava, niiden saaliseläintaustan takia. Häkistä kiinniottoa ei siis kannata jännittää, rohkeasti vaan marsu kiinni häkistä vaikka se juoksisi karkuun. Marsut osaavat sitten rauhottua sylissä.

Marsu oppii tunnistamaan omistajan ja eri perheenjäsenet. Ne tietävät jo askelista kuka niitä on tulossa katsomaan. Jääkaapin aukaisu on monelle marsulle tuttu ääni ja varmasti oppivat kerjäämään ja huutamaan ruokaa. Siksi ruokinta olisi hyvä sijoittaa iltaan tai iltapäivään, koska esimerkiksi aamulla marsut oppivat ruokinta-ajan auringonnoususta ja voivat alkaa vaatimaan ruokaa erittäinkin kovaäänisesti heti auringon noustua. Keväällä se voi olla kello 2 yöllä. Marsut ovat sosiaalisia pirteitä ja fiksuja eläimiä. Ne voivat oppia pieniä temppuja. Yleensä kaikkeen oppimiseen tai tekemiseen ruokatoimii hyvänä motivaattorina. Tie marsunsydämeen kulkee mahan kautta.

Mistä marsun voi hankkia? Marsuja myy kasvattajat, yksityiset henkilöt ja eläinkaupat. Aikuiset marsut ovat monesti kesympiä, koska ovat jo tottuneet pikku marsuja paremmin käsittelyyn. Marsuja on monesti myynnissä niin aikuisia kuin poikasia. Joskus aikuis-poikaspari on voi olla hyvä valinta, kun toisella on jo iän tuomaa rohkeutta. Ja tottuminen uuteen kotiin vie hieman vähemmän aikaa. Eläinkauppaan marsuja voi tulla eläintukusta, eläinkaupan omasta kasvattamosta, kasvattajilta tai yksittäishenkilöiltä. Eläintukku on ulkomailla toimiva kasvattamo, jossa on yleensä pienissä laatikoissa useita marsuja, jotka saavat kokoajan poikasia. Osalla marsuista voi olla myös ihmiseen tarttuvia tauteja. Eläinkaupat eivät yleensä suoraan myönnä, että eläimet ovat tulleet tukusta. Eläinkauppaa kasvattavat myös suomalaiset kasvattajat voivat olla hyvinkin erilaisia. Osa voi tulla hyviltä kasvattajilta, jotka ovat jopa marsuyhdistyksen hyväksymiä kasvattajia. Parhaimmassa tapauksessa marsulle voi saada jopa sukutaulun mukaan. Huonoimmassa tapauksessa takana voi olla epämääräsistä oloissa kasvatettu marsu. Eläinkaupan olot eivät kerro siitä millasista olosuhteissa marsu on kasvatettu. Eläinkaupasta ostaessa marsun saa mukaan heti ja monesti valinnanvaraa on enemmän mitä suoraan kasvattajalta/yksityishenkilöltä ostettaessa. Jos ostaja on kiinnostunut marsun lähtöolosuhteista, sitä voi kysyä eläinkaupasta.

Yksityishenkilöt ja kasvattajat myyvät marsuja yleensä esim. facebookin myyntipalstoilla. Lisäksi kasvattajilta voi tehdä varauksia tuleviin poikueisiin. Kasvattajilla syntyy yleensä vain heidän kasvattamaa rotua, joten ennen kasvattajaan yhteydenottamista suosittelen tutustumaan millaisia marsuja kyseinen kasvattaja kasvattaa. Suomenmarsuyhdistyksen hyväksymät kasvattajat voit löytää täältä: http://marsuyhdistys.net/home/?page_id=53 Poikueiden onnistumisesta ei voi tietää koskaan etukäteen. Marsuilla on suhteellisen suuret riskit raskauksissa ja etukäteen on vaikea tietää esimerkiksi syntyykö poikueeseen yhtään naaras marsua. Tai onko poikueessa 1 vai 4 poikasta. Kasvattajalla ei ole yleensä jatkuvasti poikasia tarjolla, ja joskus voi sopivan poikasen syntymistä joutua hetken odottamaan.

Marsujen terveys. Marsut sairastelevat niinkuin koirat ja ihmisetkin. Osa voi pysyä aina terveinä, kun osalle voi tulla enemmän sairauksia mitä toisille. Yleisimpiä sairauksia ovat virtsatietulehdukset, heinänpistot silmään ja hengitystietulehdukset. Marsun sairastuessa omistajalla on velvollisuus viedä se eläinlääkäriin. Marsun sairastuessa sen huonontunutta kuntoa ei voi katsoa päiviä, vaan se tulee viedä eläinlääkärille mahdollisimman nopeaa. Marsuneläinlääkäri hoito maksaa yleensä 100-200e, joten pienikin eläinlääkärireissu on yleensä kalliimpi mitä marsun ostohinta. Marsut eivät tarvi rokotteita tai kausittaisia eläinlääkäritarkastuksia.

Eläimen osto ja vastuu: Ostaessa marsuja omistajan tulisi sitoutua niihin niiden eliniäksi. Jos ostaja on alaikäinen tulee vanhempien olla myös kiinnostuneita marsun hoidosta, koska eläin on loppujenlopuksi aina vanhempien vastuulla. Marsunostajan tulee sitoutua ottamaan selvää marsun lajiinkuuluvasta hoidosta, sekä viemään se tarvittaessa eläinlääkäriin.