marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Marsujen välien selvittely

Pojilla on rodusta ja yksilöstä riippuen n. 3-9kk vanhoina murkkuikä, eli ne alkavat tuntea reviiritietoisuutta sekä lauman johtavuuden tarvetta. Toinen ärsyttää toista marsua ja ärsyyntyessään alkavat sitten näyttää hammasta. Pienestä haavasta tai karvanlähdöstä tuolloin ei kannata välittää. Tämä vaihe uroksen elämässä vaan on käytävä läpi. Jos urokset erottaa toisistaan, ja taas yhdistää, on uudelleen yhdistäminen todella paljon hankalampaa ja tappeluista tulee raaempia. Murkuikä kestää uroksilla n. 2-3kk, jonka aikana lauman johtavuus selventyy, jos on annettu rauhassa käydä läpi tämä vaihe.

Naarailla taas hormonit voivat heitellä ja varsinkin juuri poikasistaan vieroitetut naaraat voivat olla temperamenttisia. Ilman poikasia olevien jatkuva äksyily voi johtua munsarjakystistakin, jolloin ovat hormonien liikatoiminnan takia kiukkuisia. Tällöin naaraalla voi olla myös fyysisiä oireita. Mm. kylkien kaljuuntumista ja isoista kystista pullottava vatsa. Näitä oireita voi korjata eläinlääkärin antamalla hormonipistoksella tai sterilisaatiolla. Jos naaras näyttää siltä, että on raskaana, niin eläinlääkärin tärkeyttä ei voi vähätellä.

Vähän niksejä helpottamaan arkea:

  • Pese häkki sekä irtaimisto pesuaineella. Huuhtele hyvin.
  • Pese marsut eläimille tarkoitetulla pesuaineella ja kuivaa tukankuivaajan miedolla lämmöllä marsut kuivaksi.
  • Ota yksioviset mökit pois käytöstä ja korvaa ne 2 ovisilla tai putkimaisilla piiloilla.
  • Lisää monipuolisia virikkeitä.
  • Anna marsuille tilaa
  • Naarailla (ja vain siis naarailla) useinmiten auttaa, kun laumaan tulee välejä selvittämään kastroitu uros.
  • Urosten käytös ei muutu kastroinnin myötä. Kastrointi vaikuttaa ainoastaan kykyyn saada jälkeläisiä. Eli leikkaus ei helpota kahden uroksen välistä konfliktia.

Pesemisillä on tarkoitus saada marsuille mahdollisimman neutraali ympäristö, jossa ei ole kenenkään merkkauksia. Myöskään itse marsuissa. Tämän voi joutua toistamaan muutaman kerran.

Yksiovisien mökkien nurkkiin saattaa toinen marsu joutua jumiin, kun toinen haluaakin käyttää juuri kyseistä mökkiä ja näin on nokat vastakkain. Kahdella ovella estetään nämä konfliktitilanteet, jolloin toiselle on aina mahdollisuus lähteä karkuun.

Monipuolisia virikkeitä voi ola esimerkiksi erilaiset löhöilypaikat, heinän tai herkkujen ripustamiseen tarkoitetut virikkeet tai heinäkasat.

Liian täydeksi häkkiä ei kuitenkaan kannata ahtaa. Marsut tarvitsevat tilaa, kun ovat poissa tolaltaan. Häkkejä voi jatkaa esimerkiksi aitauksella tai toisella kerroksella. Joskus uuden jättihäkin hankkiminen vaan on välttämätöntä.

Peloittelu ei ole missään nimessä suotavaa konfliktitilanteessa. Tällöin tulisi ennemmin yrittää saada kiinnostus johonkin positiiviseen asiaan. Esimerkiksi pellettiä, tuoreita tms. joista marsut saavat mielihyvää ja kerjäävät mielellään. Tätä voi toteuttaa juuri silloin, kun kuikut ärsyttävät omistajaansa kaikkein eniten.

Jos kaikesta huolimatta mikään ei oikein tunnu rauhoittavan tilannetta ja marsujen henki olkaa olla tapeluiden takia vaarassa, niin silloin tulisi konflikteja aiheuttava osapuoli ottaa laumasta pois omaan häkkiinsä. Joskus naama ei vaan miellytä. Eläinsuojeluasetukset kuitenkin vaativat, että marsulla tulisi olla näkö sekä kuuloyhteys lajitoveriinsa.