marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Sukupuolten erot

Naaraiden ja urosten erot:

Luonne: Yleensä urokset ovat enemmän ihmisiin kiintyviä ja seurallisempia, kuin naaraat. Toki niissäkin on poikkeuksia ja myös rotu voi vaikuttaa niiden luonteeseen. Monesti omat lempimarsuni ovat uroksia, koska ajan kanssa, niistä tulee yleensä enemmän ihmisiin kiintyvämpiä ja mielestäni uroksilla on enemmän persoonaa. Urokset ovat keskimäärin naaraita rohkeampia, vaikka naaraistakin löytyy niitä rohkeita ja seurallisia yksilöitä, mutta keskimäärin useammin urokset ovat seurallisempia, rohkeampia ja uteliaampia kuin naaraat. Sukupuolen lisäksi luonteeseen vaikuttaa marsujen linjat ja yksilöiden välillä on huomattavia eroja. On olemassa myös uroksia jotka, eivät ole niin seurallisia.

Rasvarauhanen: Urosten rasvarauhanen rasvoittuu enemmän kuin naaraiden rasvarauhanen, sitä joutuu pesemään silloin tällöin (n. 3-6 kertaa vuodessa). Tämä on n. 10-15 minuutin operaatio.

Siisteys: Naaraat pissaavat ja kakkaavat kaikkialle, eivätkä yleensä välitä käydä tekemässä tarpeitaan tiettyyn paikkaan. Urokset ovat hieman siistimpiä, olen saanut niillä toimimaan häkkiratkaisun, jossa on useampia pissalaatikoita ja muovimatto alla. Niille on helpompi järjestää puruton häkkiratkaisu kuin naaraille. Purut leveää helposti ympäri asuntoa.

Yhdessä asuminen: Marsuja pitää olla vähintään kaksi, joko kaksi naarasta, kaksi urosta, tai kastroitu uros ja naaras. Marsut voivat asua myös vierekkäisissä häkeissä, mikäli häkkikumppanin kanssa yhteiselo ei onnistu. Uroksissa 3:n laumat ovat riski, varmemmin toimii pari. Naaraat asuvat mielellään isoissakin laumoissa ja nauttivat ja aktivoituvat kun niitä on enemmän. Jos mahdollista suosittelen ottamaan 3-4 naarasta.

Naaraat: Tulevat yleensä poikkeuksetta toimeen kahdestaan. Joskus voi olla yksilöitä, jotka eivät hyväksy häkkikaveria, mutta harvoin. Näille yleensä kaveriksi kelpaa kastroitu uros. Kaksi aikuista naarasta saa totutettua yhteen, jos niillä on tarpeeksi tilaa. Jotkut naaraat tarvivat hieman totuttelua ennen kuin yhdistäminen onnistuu. Poikasen yhdistäminen vanhempiin naaraisiin sujuu yleensä ilman ongelmia. Aikuisia yhdistettäessä voi esiintyä jäykistelyä, hampaiden kalistelua ja yhteenottoakin. Joskus voi syntyä pintahaavojakin, kun ajattavat toisiaan takaa, mutta yleensä nämä vaikeammatkin yksilöt rauhoittuvat parissa-kolmessa päivässä ja tämän jälkeen ollaan kavereita. Laumaan kuulumattomien naaraiden täytyy löytää paikka laumassa. Uusia marsuja yhdistettäessä, annan marsujen selvittää välinsä rauhassa, enkä säikähdä hampaan narskutteluista ja pienistä yhteenotoista. Niillä on aina reilusti tilaa (3metrinen häkki). Jos marsut asuvat standardikokosessa häkissä, niille kannattaa järjestää lisätilaa muutamaksi päiväksi yhdistyksen ajaksi, ennen kuin ne siirtää takaisin pienempään tilaan. Toisinaan aikuiset naaraat eivät reagoi uuteen laumanjäseneen mitenkään erityisesti. Jos naarailla on ongelmia tottua toisiinsa, hyvä yhdistämisaika on vaikeamman naaraan kiima-aika. Tällöin marsut yleensä hyväksyvät helpommin uuden laumanjäsenen.

Naaraat harvoin nukkuvat samassa kopissa, vaikka ovatkin kavereita. Ja niiden laumaelämään kuuluu monesti pieni kinastelu ja nokkiminen, koska niillä on yleensä aina selvä arvojärjestely. Omasta mielestäni naaraat viihtyvät parhaiten isossa laumassa (esim.4+). Aratkin naaraat monesti alkavat piristyä, kun asuvat useamman marsun kanssa ja niistä tulee aktiivisempia. Laumassa asuvat naaraat ovatkin yleensä aktiivisempia kuin pareittain asuvat.

Urokset: Uroksia pitää olla myös vähintään kaksi, vaikka joistain vanhoista kirjoista voi lukea, että uroksia ei tarvitsisi olla kuin yksi. Uros tarvitsee kaverin vähintään viereiseen häkkiin. Paras kaveri on aina häkkikaveri, mutta kaikkien kanssa se ei aina onnistu. Ihminen ei voi ikinä korvata toista marsua. Kaksi aikuista urosta tottuu harvoin toisiinsa, siksi yleensä yhdistetään luovutusikäinen poikanen ja aikuinen uros, tai kaksi poikasta. Poikanen ja aikuinen uros tottuvat yleensä poikkeuksetta toisiinsa, kuten myös kaksi poikasta. Itse yhdistän aikuisia uroksia todella harvoin, enkä suosittele sitä, koska se ei yleensä onnistu. 8/10 uroksesta tulevat yleensä toimeen loppuelämän ja 2/10 uroksesta alkaa tappelemaan, ja niitä joutuu pitämään erihäkeissä. Yleensä ongelmat ilmenevät n.3-6kk iässä, kun molemmat/toinen alkavat tiedostamaan oman reviirinsä. Kaiken mennessä hyvin urosparit ovat jopa parempia kavereita, kun naaras parit. Saattavat nukkua jopa samassa kopissa. Luonne erot on myös hyväksi, monesti arempi uros ja aktiivisempi uros, muodostavat hyvän parin ja niiden luonteet sopii paremmin yhteen kuin kahden samalaisen uroksen. Toimeen tulemiselle ei ole merkitystä, ovatko marsut toistensa sisaruksia, vaan kaikilla pareilla toimeentulomahdollisuus on suurin piirtein sama, kunhan toinen on nuori mielellään alle parikuinen tai juuri luovutusikäinen yhdistettäessä.

Mikä käytös on normaalia ja mistä pitää huolestua?
Millaisia ongelmia voi esiintyä joillakin pareilla?

Pienistä hampaan narskutteluista tai pienistä hampaanjäljistä ei kannata säikähtää, tai jos marsut astuvat toisiaan. Tämä on täysin normaalia. Pienet kalistelut ja ajattaminen, kuuluu siihen, että etsivät paikkaa laumassa. (koskee myös naaraita)

Jos marsut ottavat yhteen pahemmin, eivätkä rauhoitu (Tappelevat kunnolla, niin että toinen ei alistu). Ne kannattaa erottaa toisistaan yön ajaksi, niin etteivät näe toisiaan. Monesti urokset ovat aamulla unohtaneet erimielisyytensä ja tulevat toimeen ongelmitta. Tätä saattaa esiintyä joillakin pareilla muutaman kerran, joskus voi tulla hampaanjälkiä ja pintahaavoja. Kaikilla pareilla tätä ei esiinny. Jos näistä murrosiän erimielisyyksistä selvitään, marsut tulevat yleensä toimeen koko loppuelämänsä ongelmitta, tämä käytös johtuu ainoastaan siitä, että ne koittavat löytää paikkansa laumassa. Jos marsujen tappelu jatkuu vielä aamullakin kannattaa antaa marsujen olla erossa toisistaan vielä jonkin aikaa ja yrittää yhdistää niitä molempien hajuista vapaalla alueella, esim kylpyhuoneessa tai kesällä ulkohäkissä. Jos tappelu jatkuu voi vielä yrittää samaa seuraavana päivänä, mutta jos yhteen ottaminen ei lopu kannattaa ne asuttaa viereisiin häkkeihin tai harkita kaverin vaihtoa toiselle marsulle. Olen mm. joskus ottanut toisen kasvateistani takaisin ja antanut tilalle luovutusikäisen poikasen ja näillä kahdella uudella on mennyt kaikki hyvin. Joskus marsuilla ei vain kemiat kohtaa. Joskus on toki uroksia, jotka eivät vaan hyväksy ketään, mutta monesti kyse on siitä, että kyseisten marsujen kemiat eivät vain kohtaa. Keskimäärin 8/10 urospareista tulevat toimeen, mutta ikinä ei voi arvata, että mitkä ovat sitten niitä jotka eivät tule toimeen. Ongelmatilanteet eivät ole maailman loppu, ja ne voi hyvin asuttaa kahdessa vierekkäisessä/ päällekkäisissä häkeissä. 100 ja 120senttisiä häkkejä löytyy nykyään 35-45euron hintaan.

Ongelma: Marsut tulevat toimeen, mutta toinen pelkää hieman toista marsua ja varoo sitä. Ei hätää, tämä ei ole huono tilanne, marsuilla on selvä arvojärjestys. Tämä on itseasiassa tosi hyvä tilanne ja johtuu siitä, että näillä marsuilla on selvä arvojärjestys.

Ongelma: Marsut asuvat yhdessä ja toisella jatkuvasti haavoja? Jos murrosiässä tulee pieniä haavoja, se on yleensä ohimenevä vaihe, mutta jos niitä tulee vielä pitkänkin ajan jälkeen jatkuvasti, silloin on syytä marsut erottaa. Jos käy niin, että jo yhdessä yli vuoden asuneet marsut ottavat yhteen kerran neljässä kuussa, esim tilanteen muutoksen takia, tämä on vielä normaalia, mutta jos ilman poikkeavia syitä tätä tapahtuu esim. parin viikon välein, niin että toiselle syntyy haavoja, niin se ei ole normaalia.

Ongelma: Marsut ovat tulleet toimeen vuoden, mutta nyt hoitoon mennessä tappelevat. Tämä on yleensä ohimenevä tilanne ja paikan vaihdos voi aiheuttaa erimielisyyksiä. Jos mahdollista, muuttuvaa asuinpaikkaa kannattaa välttää ensimmäisen vuodenaikana ja reissun ajaksi pyytää naapuria ruokkimaan marsut.

Miten parhaiten varmistaa uroksien ja naaraiden toimeen tuleminen?

Tarpeeksi piilopaikkoja, jonne pääsee toisen silmistä pois tarvittaessa. Iso häkki. Monesti 1m x 50cm häkki on vain liian pieni kahdelle. Minimi kahdelle on 120 x 60cm, mutta huomattavasti parempi on esim. 160 x 80cm häkki. Urokset ovat myös helppoja juoksuttaa ja liikkuvat tottuessaan myös lattialla, mutta varsinkin naaraat ovat monesti laiskoja liikkumaan varsinkaan kahdestaan häkin ulkopuolella, jolloin olisi hyvä, jos niillä olisi mahdollisimman paljon elintilaa häkissä.

Uroksen kastraatio: Uros ei välttämättä tule paremmin toimeen toisen uroksen kanssa kastraation jälkeen, mutta naaras kaverin kanssa se tulee yleensä poikkeuksetta toimeen. Kastroitu uros myös rauhoittaa yleensä naaraslaumaa, joten yksi kaikista parhaimpia yhdistelmiä onkin kastroitu uros ja leikkaamaton naaras. Kastrointi maksaa n. 120euroa.

Kumpi sukupuoli meille sopii?

Jos haaveilette isosta marsulaumasta ehdottomasti naaraita. Jos olet hirveä siivousfriikki suosittelen uroksia, koska niille voi helpommin toteuttaa puruttoman häkkiratkaisun. Jos haaveissa on vain kaksi marsua sukupuolella ei ole väliä. Kysyisin kasvattajalta ennemminkin, mitä tulee tarjolle, koska syntyviä sukupuolia ei voi päättää etukäteen. Jos tulee paha tappelu ja urosten yhteiselo ei onnistu, niin kahdessa häkissä asuttaminen ei ole katastrofi. Hankitaan yksinkertaisesti toinen häkki ja jatketaan elämää. Kummastakin sukupuolesta varmasti löytyy hyvät ja huonot puolet. Ja varmasti ovat rakkaita lemmikkejä sukupuoleen katsomatta, jos tykkää tyttömäisistä jutuista, poikamarsut ei välitä, vaikka niilläkin olisi pinkki häkki ja koppi.