marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

C-vitamiini

C-vitamiini eli askorbiinihappo on marsuille välttämätön vitamiini. Ihmiset, marsut, cabybarat, lepakot ja apinat ovat niitä harvoja eläinlajeja, jotka eivät pysty syntetisoimaan itse C-vitamiinia. Kuitenkin esimerkiksi koirat pystyvät syntetisoimaan sitä kehossaan.

C-vitamiinin puutos aiheuttaa keripukkia, mutta nykyaikana se on marsuilla hyvin harvoin tavattu sairaus, koska omistajat syöttävät marsuille monipuolisesti tuoreruokaa tai C-vitamiinilisää.

Marsu tarvitsee 10-30 mg/kg C-vitamiinia päivässä. Raskaus tai sairaus kasvattaa C-vitamiinin tarvetta 30-50 milligrammaan/kg. Tarkat määrät vaihtelevat lähteestä riippuen. Yhtä annosta marsu voi käyttää hyväkseen kolme vuorokautta. Jos marsu ei saa tarpeeksi C-vitamiinia tuoreruuasta, sille annetaan yleensä C-vitamiinilisää. C-vitamiinia on lisätty moneen pellettiin, mutta koska se on hyvin herkästi hajoavaa, pelkkä pelletistä saatava C-vitamiini ei riitä marsun päivittäiseen tarpeeseen.

Marsulle C-vitamiini annostellaan yleensä tuoreruuan päälle tai veteen. Ilma, valo ja lämpö aiheuttavat sen hajoamista. Kurkkuviipaleen päälle annosteltu C-vitamiini ei ehdi hapettua ja hajota, joten se on erittäin hyvä ja tarkka annostelutapa. C-vitamiinia lisätessä veteen tai tuoreruuan päälle kannattaa ottaa huomioon, että se on hyvin hapanta. Tuoreruuan päälle lisätessä tulee lukea tarkoin pakkausseloste, jotta tiedetään, paljonko kyseistä vitamiinia tulee lisätä. Jos marsu painaa esim. kilon, kurkun päälle voi annostella 20 mg C-vitamiinia. Jos marsun omistaja ei ole perehtynyt annosteluohjeisiin, kurkun päälle voi mennä vahingossa 10-20-kertainen määrä C-vitamiinia, jolloin se maistuu hyvin happamalle. Tällöin marsu ei syö kurkkuviipaletta. Kurkun päälle on helpompi annostella laimeampaa askorbiinihappo-glukoosiseosta, koska se on hieman makeampaa eikä niin vahvaa kuin 100-prosenttinen askorbiinihappo.

Isommille marsumäärille C-vitamiinia voi olla helpompi annostella juomaveteen. Veteen annostellessa tulee ottaa huomioon, että vuorokaudessa C-vitamiinia on hävinnyt 50 % valon ja ympäristön vaikutuksesta. Veteen annostellessa on mahdotonta tietää, paljonko yksittäinen marsu juo vettä, minkä takia ei voida tietää, paljonko yksittäinen marsu saa C-vitamiinia. Joka tapauksessa marsu sitä kuitenkin saa, kun vesi on vitaminoitu.

Myös veteen annosteltaessa tulee ottaa huomioon, että C-vitamiini on hyvin hapanta, ja erittäin suuri C-vitamiinin määrä vedessä saa vedestä myös happaman makuista. Jos C-vitamiinia laittaa veteen liikaa, marsu ei välttämättä halua sitä juoda, minkä takia kohtuullinen annostelu on myös tärkeää. Suosittelen kaikille kokeilemaan omaan juomalasiin vastaavaa C-vitamiiniannostusta kuin minkä laittaa marsun pulloon, niin tietää, onko vesi happamuudeltaan sopivaa. C-vitamiinin voi myös liuottaa veteen ja annostella ruiskulla suoraan suuhun. Olen itse lisännyt veteen noin 20-40 mg/100 ml C-vitamiinia muutaman kerran viikossa, minkä lisäksi marsut saavat C-vitamiinia sisältäviä kasviksia muina päivinä.

C-vitamiinin puutos aiheuttaa haavojen hidasta parantumista, vastustuskyvyn heikkenemistä, nivelien turvotusta, kipua ja liikkumishaluttomuutta. Puutos voi aiheuttaa myös takapään halvauksen. On tärkeää muistaa, että halvauksiin ja liikkumattomuuteen on muita syitä, jos C-vitamiinin annostelu on kunnossa. C-vitamiini sopivana annostuksena estää myös virtsakiviä. Kalsium ja magnesium edesauttavat C-vitamiinin imeytymistä.

C-vitamiinilla on hyvin tärkeä rooli luuston kehittymisessä. Sitä tarvitaan kollageenin synteesissä. Kollageeni on säiemäinen proteiini, jota esiintyy luussa, rustossa, jänteissä, ihossa ja elinten ympärillä. 40 % elimistön proteiinista on kollageenia. Kollageenin kolmoiskierteisen rakenteeseen vaikuttaa erityisesti lysiini-aminohappo (aminohappo on proteiinin pieni osa). Elimistön metaboliassa C-vitamiini toimii proliinin ja lysiinin aminohappojen muokkauksessa tärkeänä ainesosana. Ilman tätä kollageeni ei voi saada sen kolmoiskierteistä rakennetta, ja tätä kautta C-vitamiini vaikuttaa koko elimistön kollageenisynteesiin. C-vitamiinin puutoksessa haavojen parantuminen on hidasta, koska kollageenia tarvitaan uuden kudoksen muodostumiseen.  C-vitamiinin puutoksessa kollageenin kolmoiskierteinen rakenne ei pysty muodostumaan oikein. Samalla tavalla se aiheuttaa muita C-vitamiinin puutteesta ilmentyviä oireita, kuten nivelten liikkumattomuutta.

C-vitamiini on kollageenisynteesin lisäksi tärkeä antioksidantti. Antioksidantit suojaavat elimistöä oksidatiiviselta stressiltä. Sen vähentyminen edistää terveyttä. Antioksidantit pitävät elimistössä olevien happiradikaalien määrän kohtuullisena ja näin ollen hidastavat suoraan ikääntymisen aiheuttamia muutoksia.

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa sitä, että ylimääräinen C-vitamiini poistuu virtsan mukana. Tästä huolimatta C-vitamiinia ei ole mitään syytä antaa marsulle kymmenenkertaista määrää. Kannattaa ottaa huomioon, että jos tuoreruuassa on tarpeeksi C-vitamiinia, ei marsu tarvitse enää erikseen C-vitamiinilisää. Tuoreruuankin C-vitamiinimäärä on hyvä tarkastaa.  Kesällä marsuille ei välttämättä tarvitse antaa C-vitamiinilisää, koska ne saavat ruohoa useasti viikossa ja saavat siitä tarvittavan määrän vitamiinia.

Oheisesta taulukosta löytyy muutamia esimerkkejä siitä, paljonko kilon painoiselle marsulle tulee syöttää eri kasviksia, jotta se saa 20 milligrammaa C-vitamiinia.

Limsapullonkorkkiin verrattuna sopiva C-vitamiini määrä 20mg/päivässä kilon kokoiselle marsulle. Kuvassas kukkakaali, punainenpaprika, parsakaali ja keltainenpaprika.
Vessapaperirullanhylsyyn verrattuna sopiva C-vitamiini määrä 20mg/päivässä kilon kokoiselle marsulle. Kuvassas kukkakaali, punainenpaprika, parsakaali ja keltainenpaprika.dav
20mg/eli kilonkokoiselle marsulle päiväannos C-vitamiinia vaatii näin ison kurkkupalan. Mutta jo 1/4 osa tästä riittää pitämään puutosoireet poissa.

Ylimääräinen C-vitamiini poistuu virtsan mukana, eikä C-vitamiinista ole mitään haittaa, jos sitä saa silloin tällöin suuriakin määriä. Pitkäaikaisella C-vitamiinin yliannostuksella on kuitenkin löydetty mahdollisia yhteyksiä kalsiumvirtsakivien muodostumiselle (duodecium). C-vitamiini on hapanta, ja virtsaan erittyessä sillä on vaikutus virtsan happamuuteen. Olen huomannut, että monesti samassa kodissa voi olla useampia marsuja, joille kehittyy virtsakiviä.

Kerran omat marsuni saivat muutaman kuukauden moninkertaisen määrän C-vitamiinia. Tämän jälkeen kahdelle marsulle muodostui virtsakivet, ja valitettavasti toinen jouduttiin lopettamaan, ja toinen ei selviytynyt leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista. Nämä ovat ainoat virtsakiviä saaneet marsuni 20 vuoden aikana. Virtsakivien muodostumiselle on muitakin syitä, eivätkä ne aina johdu C-vitamiinin yliannostuksesta, mutta luultavasti sillä on yhteys virtsakivien kehittymiselle. Olen monesti törmännyt siihen, että lemmikkikodissa ollaan huolissaan marsun C-vitamiinin saannista, ja sen takia marsu on saanut 10- tai jopa 20-kertaista yliannostusta. On myös hyvä muistaa, että tupla-annos sairaana tai raskaana olevalle ei myöskään tarkoita 10-kertaista ylimäärää vaan nimenomaan esim. 40 milligrammaa. Esimerkiksi keripukkia hoidetaan 50 milligrammalla C-vitamiinia päivässä, mikä sekään ei ole 10-kertainen määrä.

Runsas C-vitamiinin annostus raskauden aikana voi johtaa siihen, että suuria C-vitamiiniannoksia saaneiden emojen poikaset tarvitsevat normaalia enemmän C-vitamiinia, ja niille voi kehittyä keripukki jopa normaaleilla C-vitamiiniannostuksilla (Cochrane, 1965). Tämän takia C-vitamiinia ei kannata antaa ihan hurjia annoksia. Ei myös tule unohtaa, että raskaudessa C-vitamiinin puutos voi johtaa aikaisiin keskenmenoihin ja munasarjojen kehittymättömyyteen (Kramer, 1933).

C-vitamiinin yliannostusta saanut marsu voi kehittää keripukin, jos sille lasketaan annos normaaliin yhtäkkisesti. Elimistö on yrittänyt sopeutua yliannostukseen eikä osaa enää käyttää normaaleja määriä hyödyksi. Jos marsu on saanut reilua C-vitamiinin yliannostusta, tulee annostus laskea asteittain normaaliin.

On tärkeää, että marsu saa C-vitamiinia säännöllisesti. Se on välttämätön vitamiini niin ihmisille kuin marsuille, mutta myös tärkeää on sen kohtuullinen annostelu. C-vitamiinia voi antaa luonnollisesti syöttämällä tarpeeksi usein pelkästään C-vitamiinipitoisia kasviksia.