marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Kuivaruoka

Heinän ja kasvisten lisäksi marsuja ruokitaan pelletillä tai erilaisilla pelletti/siemensekoituksilla. Marsun omistajilla on erilaisia syitä päättää mikä pelletti on hyvää.

Pelletit:
Pellettimerkkejä löytyy useita ja ne vaihtelevat hieman sisällöltään. Suurimmat erot johtuvat siitä, onko pelletti viljapohjaista vai heinäpohjaista. Laadukas pelletti on helppo ja erittäin hyvä vaihtoehto ruokinnassa, koska siinä on laskettu tarkoin sopivat rasvan, proteiinin, hivenaineiden ja vitamiinien määrät pääraaka-aineista riippumatta. Monet harrastajat perustelevat pelletin syöttöä sillä, että marsu ei voi valikoida mitä syö, vaan saa kaikkea oikeassa suhteessa.

Sopivan pelletin valintaan löytyy erilaisia mielipiteitä. Joku valitsee heinäpohjaisen pelletin sen takia, että villimarsutkaan eivät syö viljoja. Toisaalta heinäpohjaisissa on monesti soija proteiinin lähteenä, joka ei myöskään ole täysin luonnollinen valinta. Toisen ihmisen mielestä marsut saavat jo laadukasta heinää heinän muodossa, joten haluavat sen vuoksi syöttää viljapohjaista pellettiä. Ruuansulatuskanavassa ei ole väliä onko heinä pelletin muodossa vai heinän muodossa, joten miksi maksaa pellettiin pakatusta heinästä. Kolmas ryhmä valitsee pelletin maistuvuuden perusteella, johon voi yksinkertaisesti vaikuttaa ruuassa olevat sokerit ja makeus. Neljäs ryhmä vertaa sisältöä. Viides ryhmä taas valitsee alkuperämaan perusteella. Valintatapoja on siis useinta ja varmasti useampi valintaperuste on hyvä. Ei ole yhtä oikeaa perustetta ja myös marsuissa on eroja. Laihalle marsulle voi olla tärkeää, että pelletti on maistuvaa. Toiselle marsunomistajalle on tärkeää, että ruuassa on mahdollisimman vähän kemikaalijäämiä. Syötettävän heinän laatu vaikuttaa pellettivalintaan. Marsut ovat myös erilaisia ruumiinrakenteeltaan. Väittely parhaasta pellettimerkistä on ikuinen, jokaisen mielipiteessä on varmasti jotain oikeaa.

Jyväsekoitukset:
Vaikka pelletit ovat helppoja ja niistä saa kaiken tarvittavan ravinnon, eivät jyväsekoituksetkaan välttämättä ole huono vaihtoehto. Jyväsekoituksissa on varmasti enemmän vaihtelevuutta laadussa. On huonoja sekoituksia, joissa on värjättyjä ainesosia, eläinperäisyyksiä ja sisältö on suunniteltu huonosti. Toisaalta osa jyväsekoituksista on oikein laadukkaita ja niissä on otettu huomioon eläimen monipuolinen ravitsemus. Yksi argumentti jyväsekoitusten puolesta on, että pitääkö ruuan olla 100% optimaalisesti laboratorioeläimen kriteereille suunniteltua, kun marsut saavat muutakin ravintoa, kuin ainoastaan pellettiä. Eivät ihmisetkään syö valmiita nappuloita, joissa kaikki ovat 100% oikeassa suhteessa. Elimistö ottaa käyttöön tarvitsemansa ravintoaineet. Osa ainesosista ei varmasti maistu yhtä hyvin ja jotain voi jäädä kupin pohjalle. Vähiten herkullista ainesosaa kumminkin häviää kupista, kun herkut on ensin syöty päältä. Jyvien teollisessa muokkausprosessissa niistä katoaa hyvin paljon vitamiinejä ja esim. joitakin viljan luonnollisia ainesosia voidaan poistaa pelletin säilyvyyden kannalta. Esimerkiksi B-ryhmän vitamiinien määrä puolittuu muutamassa viikossa ja luonnollinen E-vitamiini häviää teollisessa valmistusprosessissa. Kokonaisista jyvistä eläin saa vitamiineja ja rasvoja luonnollisessa muodossa. Elimistö osaa käyttää hyväksi myös kokonaisia jyviä, eikä kaiken tarvitse olla teollisesti pilkottua. Esimerkiksi oman jyväsekoituksen tekeminen ei ole huono asia, mutta tämä vaatii omistajalta hieman vaivaa, jotta marsu saa sekoituksesta kaikki tarvittavat hivenaineet ja vitamiinit. Oman ruuan sekoitus ei ole optimaalisin vaihtoehto jokaiselle harrastajalle. Myynnissä on myös hyvin eritasoisia jyväsekoituksia, joista on vaikea päättää mikä olisi paras. Oma tekemään jyväsekoitukseen voi valita helposti kotimaisia viljoja, jolloin voi kannattaa kotimaista tai jopa paikallista tuotantoa. Suomessa on lisäksi hieman tiukemmat viljelystandardit mitä ulkomailla. Hyvä esimerkki tästä on glyfosaatti, jota käytetään rikkakasvien kemialliseen torjuntaan. Suomessakin sitä käytetään, mutta kasvuston pakkotuuletus on kielletty. Tätä tekniikkaa käytetään mm. Tanskassa ja Saksassa. Hollannissa tämä aine on kielletty puutarhakäytössä. Aineesta on kiisteltyä tietoa aiheuttaako se terveyshaittoja vai häviääkö se kokonaan.

Mistä pelletit/jyväsekoitukset on tehty

Monissa jyväsekoituksissa ja pelletissä voi olla ainesosia, jotka eivät ole niin hyviä, ja joita ei suoraan tuoteselostuksesta pysty lukemaan. Olen koonnut tähän hieman tietoa yleisimmistä ainesosista. Marsun ruuan ei tulisi sisältää eläinperäisyyksiä.

Proteiini (raakavalkuainen, valkuaisaineet): Proteiinit koostuvat pienemmistä yksiköistä, aminohapoista. Ne ovat solujen rakennusaineita. Proteiineja on solun painosta n.50%. Proteiinit ovat mukana lähes kaikissa solun toiminnoissa ja ovat näin ollen elintärkeitä elimistölle niin rakenneosina, metaboliassa, geenien säätelyssä ja jopa immuunipuolustuksessa. Proteiinit ovat edellytys marsun terveelle kasvulle ja normaalin lihasmassan kehitykselle.

Rasva: Pelletit ovat tärkeä rasvan lähde, koska muut marsun ruuat sisältävät vain hyvin vähän rasvoja. Rasvat ovat tärkeitä marsun hyvinvoinnin kannalta. Jokainen kehon solu vaatii rasvaa rakennusaineeksi ja sitä tarvitaan jatkuvasti solujen uusiutumiseen. Lisäksi rasva on tärkeää hormonien tuotannossa, koska se on monien hormonien rakennusaine. Sopiva rasvan saanti on edellytys normaalille hormonituotannolle. Liiallisella rasvan saannilla on yhteys kohonneeseen seerumin kolesteroliin, joten rasvoja on tärkeä saada kohtuudella. Yleisesti ottaen marsujen ruuat ovat vähärasvaisia; 2,5-5% rasvaa. Yhden prosenttiyksikön ero ruuassa ei käytännössä vaikuta oleellisesti marsun lihomiseen, koska kukaan ei punnitse jokaista pellettiä, heinää ja tuoreruokaa mitä marsu syö. Pelletti ei ole marsun ainoa ruoka ja esim. runsas hiilihydraattien saanti on myös yksi lihottava tekijä. Pelkkä pelletin rasvaprosentti ei ole yksin vastuussa eläimen lihomisesta.

Hiilihydraatit: Pitävät yleensä ykköspaikkaa pellettien raaka-aine luettelossa. (Typettömät uuteaineet tarkoittavat erilaisia hiilihydraatteja ja sokereita). Ovat runsas ja nopea energianlähde.

Kuitu: Ravinnossa kuitu tarkoittaa ravintokuitua. Nämä ovat suuren kokonsa takia imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita marsun elimistö ei pysty pilkkomaan. Marsun ruuassa olevat kuidut edesauttavat suoliston kunnossa pysymistä. Korkea kuitupitoisuus on marsun suolistolle hyväksi.

Tuhka tai hehkutusjäännös: Kertoo mm. mineraali- ja hivenainepitoisuudesta, johon kuuluvat kalsium, fosfori, magnesium, sinkki, rauta ja kupari. Syntyy kun tuotetta on kuumennettu. Ei ole mitään tuotteeseen lisättyä tai haitallista.

Raaka-aineita:

Viljoja: Vehnä, ohra, kaura

Maissi: Energiapitoista, halpaa ja helposti tuotettavaa, jonka takia sitä on lisätty moniin rehuihin. Monissa lähteissä perustellaan, että maissi ei sovi marsuille, koska aiheuttaa esim. allergiaa. Useissa pelleteissä on maissia. Monissa maissa raakamaissia syötetään marsuille muutamia kertoja viikossa ilmeisesti ongelmitta. Joten en osaa sanoa, olisiko maissin huonoon maineeseen syynä huonot ravintoarvot. En usko, että siitä on pelletissä sen kummemmin haittaa kuin hyötyäkään.

Soija: Hernekasvi, jossa on enemmän proteiinia kuin missään muussa pavussa. Sitä tuotetaan tehokkaasti ja 93% käytettävästä soijasta on geenimuunneltua. Se on proteiinipitoista, halpaa ja helposti tuotettavaa. Sisältävät phytoestrogeenejä, jotka voivat kilpailla estrogeeni-hormonin kanssa estrogeeni-reseptoriin sitoutumisesta. Ihmisille ei haitallinen, mutta mm. lampailla joidenkin tutkimusten mukaan vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Alfalfa eli sinimailainen: Proteiini, mineraali, kalsiumpitoinen hernekasvi. Sisältää myös phytoestrogeenejä.

Melassi: Syntyy sokerintuotannon sivutuotteena sokeriruosta. Se on 60% sokeria. Tämän takia joku pelletti voi maistua paremmalta kuin toinen, koska siihen on lisätty melassia.

Maitojauhe, kananmuna: Ei kuulu marsun ruokavalioon