marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Genetiikka osa 2

Genetiikka osa-2

Osassa 1 käsittelimme enemmän self punasarjan värejen genetiikkaa. Tässä osiossa keskitymme käsittelemään mustasarjan värejen genetiikkaa siirtyen loppuakohti hieman kuviollisten genetiikkaan. Tässä jutussa Chocolate marsuista puhutaan suklaana ja Black marsuista mustina. Luettavuuden helpottamiseksi. Oikea kirjotusasu väreille on Black ja Chocolate, kuten standardissa sanotaan. 

Genetiikka osa-1 http://marsut.info/rotuinfo/genetiikka-osa1/ 

Kertauksena: alla olevasta taulukosta löytyy geneettiset koodit sileäkarvaisille marsuille

Black

Black (musta) : Mustalla kaikki muut päägeenit ovat dominoivia paitsi agouti. Mustaa kasvattaessa haluamme että marsun genotyyppi on aa BB CC EE PP. Musta voi kantaa useampia ominaisuuksia, jos sitä on sekoitettu muihin yhdistelmiin. Eikä resessiivisillä iminaisuuksilla ole vaikutusta fenotyyppiin suoranaisesti. Musta voi kantaa suklaata (Bb), lilac:ia (Pp), ja grey:tä (Ppg). -bb yhdistelmä vaalentaa mustan suklaaksi ja pigmentit suklaan värisiksi. -pp vaalentaa turkin lilac:iksi, pigmentin vaaleaksi, sekä silmien värin punaiseksi. -pgpg vaalentaa mustan grey:ksi, pigmentin harmaaksi, sekä silmien väriä hieman. Silmät ovat poikasena monesti punertavammat ja aikuisena tummat. -pgp yhdistelmä taas vaalentaa mustan lilac:n ja grey:n välille, lilacista nämä eläimet erottaa tummasta rinkulasta silmän ympärillä. Silmä on punainen tummalla rinkulalla. Ulkomailla kuuleekin joskus sanontaa näistä välimuoto eläimistä nimellä ”Slilac”. Tämä on kumminkin ei haluttu yhdistelmä, koska eläin on liian punasilmäinen greyksi ja tumma rinkula vaikuttaa siihen, että eläimellä ei ole sen väriset silmät mitä puhtaalla lilacilla pitäisi olla. Sama yhdistelmä voi vaikuttaa samalla tavalla myös muihin punasilmäisten rotujen silmien väriin, kuten p.e.goldeniin, saffroniin, lemoniin ja beigeen. 

Self Chocolate

Suklaalla pp vaalentaa silmät punaisiksi ja turkin beigeksi. -pgpg vaalentaa turkin taas carobiksi. Ulkomailla väriä kutsutaan monesti caramel nimellä. 

Beige
lilac
grey

Mustaa kasvattaessa voimme periaatteessa risteyttää esimerkiksi beigen ja mustan ja saadaan kaikki poikaset mustia, jos musta ei kanna suklaata tai punasilmäsyyttä. 

Emä:  aa BB CC EE PP isä:  aa bb CC EE pp, ainoa ero on silmän lokus geenit + suklaa lokus geenit, joten tarkastelemme vain niitä


emä
isäB PB P
b pBb PpBb Pp
b pBb PpBb Pp

Kuten huomataan kaikki poikaset ovat samaa genotyyppiä  aa Bb CC EE Pp eli fenotyypiltään mustia, jotka kantaa punasilmäisyyttä ja suklaata. Mutta käytännössä tämä yhdistelmä ei ole välttämättä hyvä idea, jos haluaa kasvattaa hyviä mustan värin omaavia marsuja. Kuten aikaisemmin mainittiin, että kantajuudella ei ole vaikutusta fenotyyppiin suoranaisesti, silti beigeltä saadut tuntemattomat säätelytekijät voivat vaikuttaa moniinkin ominaisuuksiin ja mahdollisesti negatiivisesti. Puhdaslinjaisilla mustilla turkin pituus ja pohjaväri on jalostettu paljon pidemmälle kuin beigen, jolloin yhdistelmässä on vaarana pilata hyvä musta. -Ja mitä luultavammin näin käykin. Syntyvällä marsulla on luultavasti huonompi pohjaväri mitä mustalla emolla ja sen mustan värin syvyys voi myös kärsiä, vaikka geneettisesti kantajuuksilla ei ole mustaan väriin suoranaisesti vaikuttavia tekijöitä. Tuntemattomat säätelytekijät vaikuttavatkin näihin ominaisuuksiin, jotka ovat myöskin geneettisiä tekijöitä, mutta näitä ei merkitä geeneettiseen koodiin. Edellä esitetystä yhdistelmästä jälkeläisiä olisikin järkevä käyttää mieluummin beigen kasvatukseen (F2 polvessa), koska pidemmälle jalostetusta hyvästä mustasta voisimme saada potentiaalisesti positiivisia ominaisuuksia, mutta en osaa sanoa millaiset puolet tällä olisi sitten esim. beigen värin syvyyteen tai sävyyn. Voikin olla, että syntyvät beiget ovat mahdollisesti sävyltään liian kylmiä. Seuraavaksi teemme tämän hypoteettisen yhdistelmän ja yhdistetäänkin edellisen yhdistelmän poikanen beigeen. 

F2 polvi: Emä:  aa Bb CC EE Pp (F1-polven yhdistelmästä syntynyt poikanen) isä:  aa bb CC EE pp,  a:n, C:n ja E:n osalta vanhemmat ovat toisiensa kaltaisia ja tutkimme vain risteytystä B- , P-lokuksien osalta. Emä voi periyttää seuraavia yhdistelmiä näistä kahdesta lokuksesta: B P, B p, bP ja bp. Isä b p ja b p. Laitetaan nämä taulukkoon.


emä


isäB PB pb Pb p
b pBb Pp 12,5%Bb pp 12,5%bb Pp 12,5%bb pp 12,5%
b pBb Pp 12,5%Bb pp 12,5%bb Pp 12,5%bb pp 12,5%

Poikasia on mahdollista syntyä 4:ää eri genotyyppiä. 25%:n todennäköisyydellä aa Bb CC EE Pp =black (kantaa suklaata ja punasilmäisyyttä), 25% aa Bb CC EE pp = lilac (kantaa suklaata), 25% aa bb CC EE Pp =suklaa (kantaa punasilmäisyyttä), 25% aa bb CC EE pp = beige. Eli mahdollisuus saada beigeä on 25%. Marsujen suhteellisen pienestä poikasmäärästä johtuen, aina ei riitä yksi yritys, jotta saisi tietystä yhdistelmästä juuri haluamaansa väriä, jos todennäköisyys on pieni. 

Ylläoleva värien periytyminen ei koske pelkästään yksivärisiä, vaan samalla taktiikalla periytyy calien nenäkuvion väri tai esim. agoutin pääväri. 

Myös C-lokuksen geenejä, musta voi kantaa ilman näkyvää fenotyyppiä. C-lokuksen geeneillä on myös kuvioiduissa marsuissa osuutensa syntyykö esim. magpieta tai harlekiinia. Mutta sitä käydään läpi tarkemmin kuvioiden genetiikan yhteydessä, mutta mitä tästä artikkelista kannattaa muistaa jo ennen kuvio-osuutta, on se miten eri C-lokuksen yhdistelmät vaikuttaa mustaan väriin. Magpieillä ja harlekiineilla ym.  kuvion väriin vaikuttavat C-lokuksen muutokset ja määräävät minkä värinen punaisen sarjan väri niiden kuvioiduilla osioilla esiintyy. C-lokuksen muutokset eivät ainoastaan vaikuta kuvion punaisen sarjan väriin, vaan se vaikuttaa myös mustaan väriin. Samalailla C-lokuksen muutokset voivat vaikuttaa mustilla eläimillä rodusta riippumatta mustan sävyyn. Monesti mustien kasvatuksessa puhutaan soopeleista, joita mahdollisesti syntyy musta yhdistelmistä, tätä tapahtuu niin pitkiksillä, sileäkarvaisilla kuin myös kuvioiduilla. Puhutaan myös huonoista mustista. Mutta mitä soopelisuus käytännössä tarkoittaa? Tätä asiaa käydään läpi seuraavassa kappaleessa.

Harlekiini

Eri C-lokuksen variaatiot vaikuttavat myös vaalentaen/muuttaen mustaa väriä, eli niillä ei ole vaikutusta pelkästään punaiseen väriin. Alla olevaan taulukkoon on kerätty esimerkit miten eri kombinaatiot vaikuttaa mustaan väriin, jossa pienempi luku tarkoittaa suurempaa vaikutusta tai määrää kuinka paljon mustaa pigmenttiä on jäljellä (100=ei vaikutusta 0=valkoinen). Toiseksi isoin vaikutus mustaan väriin on soopelilla. Soopelista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä crch yhdistelmää, koska sillä on suuri vaikutus mustaan väriin. Kirjallisuudesta löytyy kumminkin useampia soopeli ilmaisuja. Tumma soopeli ja vaalea soopeli. Nämä puhekielessä soopeleiksi kutsutut ovat käytännössä kirjallisuudessa mainittuja vaaleita soopeleita, joissa ch on yhdistetty joko cr:n tai cd:n kanssa. Monet genetiikka sivustot pitävät soopeleina vain crch yhdistelmää, mutta myös cdch yhdistelmällä on samankaltainen vaikutus mustaan väriin. Näissä marsuissa musta tai muu mustan sarjan väri on vaalentunut eniten ja joskus aiheuttavat selvästi tummemman nenän ja vaaleamman ruumiin. Soopeleille ominaista on myös värin tummuminen myöhemmin.

Black fox

Soopeliuden takia esimerkiksi kuviollisten kasvatuksessa, kuten magpiet, harlekiinit, otterit, foxit ja agoutit on tärkeää seurata omien linjojen genotyyppiä, jotta mustan saa pysymään mahdollisimman tummana. – Kirjallisuudessa tummiksi soopeleiksi kutsutaan näitä cdcd, cdcr ja crcr eläimiä. Käytännössä näitä ei kutsuta soopeleiksi nykypäivänä, koska sillon esim. kaikki otterit ja magpiet ym. olisivat soopeleita. Mutta on tärkeää ymmärtää, että myös edellä mainitut geeniyhdistelmät vaikuttavat jollakin tavoin mustaan, ja näiden geeniyhdistelmän omaavilla kuviollisilla on vaikea saavuttaa yhtä hyvää mustan väriä kuin self blackilla. Mustan väriin kaikki C-lokuksen variaatiot vaikuttavat negatiivisesti, jonka takia niitä tulee self blackin kasvatuksessa välttää. Mutta esimerkiksi nämä yllämainitut geenit ovat välttämättömiä ottereilla, foxeilla, harlekiineilla, magpieillä ja joillakin agouteilla. Jonka takia näillä väreillä pyritään mahdollisimman hyvään mustaan, mutta välttämättä ei koskaan saavuteta niin syvää mustaa kuin self blackeillä ja se johtuu puhtaasti siitä, että niillä halutaan valkoista tai creamea kuviota. Näiden kuvioiden kasvatuksessa tuleekin välttää ch:ta. -ch genotyypissä voi ilmetä syntyvinä himalaya poikasina tai liian vaaleana mustana värinä, sekä liian vaaleana silmien värinä.

-chch yhdistelmä vaalentaa eniten mustaa ja mustalla marsulla chch genotyypissä tekee marsusta himalayan (aa BB chch EE PP). -chch yhdistettynä bb-geeneihin tekee marsusta chocolate himalayan  (aa bb chch EE PP). Genetiikasta kiinnostunut voikin kokeilla kotona tehtävää, että mitä tapahtuu kun yhdistää mustan marsun himalayaan (F1-polvi) ja edellisen yhdistelmän jälkeläisen taas uudestaan himalayaan (F2-polvi). Tai sitten mustan PEWiin (F1 polvi) ja tästä yhdistelmästä jälkeläisen himalayaan (F2-polvi). Vastauksen tähän voi lukea halutessaan myöhemmin marsut.info sivuilta. 


chchcrchcrcrcdchcdcrcdcdC_pppgpgddbb
Red000303040100000
Black204080357060100 lilacgreybluechocolate

Taulukossa esitetty eri geenejen vaikutus mustaan ja punaiseen väriin. 

Blue väriset marsut eivät vielä ole Suomessa standardissa, mutta jo Ruotsissa niitä kasvattaa useampi kasvattaja. Blue marsuilla on resessiivisesti periytyvä dd geeni, joka vaikuttaa mustan värin vaalenemiseen teräksen harmaaksi, silmien pysyessä tummina. -dd:llä on vaikutus myös punaisen sarjan väreihin vaalentavasti, jos marsussa on mustan sarjan värin lisäksi punaisen sarjan väriä. Maailmalta on myös löytynyt uusi mutaatio, joka vaalentaa silmät punaisiksi, mutta ei vaalenna turkkia kuten pp tai pgpg. Marsun turkki pysyy mustana ja vain silmien väri on muuttunut punaiseksi. Tämä on kumminkin vielä niin uusi löydös, että sen genetiikasta en osaa kertoa vielä enempää ja värinä on vielä hyvin harvinainen. 

Terveisin: Lea Rahtu-Korpela