marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Genetiikka osa 3

Ruudulliset ja brindle

Brindle

Tässä osassa tutustumme e ja s lokuksiin. Edellisessä jutussa kävimme läpi harlekiinin ja magpien C lokuksen merkitystä väriin. Tässä osiossa käymme läpi, mikä geeni vaikuttaa kuvion syntymiseen, etenkin ruudullisten ja brindle marsujen kuvion syntymiseen.  E-lokus on vastuussa kaksivärisen kuvion muodotumisesta, jossa on yhtä mustan sarjan väriä ja yhtä punaisen sarjan väriä. Se mikä mustan sarjan väri kuviossa esiintyy, määräytyy B-lokuksen (beigestä – mustaan) ja silmien väri P-lokuksen mukaan, kuten yksivärisillä. Toinen kuviossa esiintyvä väri on aina punaisen sarjan väri ja se määräytyy C-lokuksen mukaan (valkoisesta-rediin). 

E-lokuksessa esintyy kolmea eri geeni vaihtoehtoa. E, e, ep

E (EE/Ee)= Mahdollistaa mustan värin turkissa

ee= Estää mustan värin turkissa (marsu voi kantaa agoutisuutta, mutta se ei ilmene fenotyypissä, koska ee estää mustan pigmentin.)

ep= Mahdollistaa kaksivärisyyden, yhden punaisen sarjan värin ja yhden mustan sarjan värin esiintymisen turkissa.  Kahta punaisen sarjan väriä tai kahta mustan sarjan väriä ei voi esiintyä samassa marsussa (harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta). ’ep dominoi e:tä, eli e ep eläimillä esiintyy kahta väriä. Myös E ep eläimillä esiintyy kahtaväriä, mutta yleensä ovat enemmän mustavoittosia. ’ep ei siis ole täysin resessiivinen myöskään dominantti E:lle. 

Yllä olevassa taulukossa on eri geeniyhdistelmiä kuvioiduille marsuille. Kuvioiduilla marsuilla epep määrää siis sen, että niissä on kahta väriä. Monet kasvattajat kumminkin huomaavat, että välillä syntyy yksivärisiä poikasia, jotka ovat joko punaisen sarjanväriä tai mustan sarjan väriä. Tällöin vanhemmat ovat genetiikaltaan eep ja Eep. Eli eivät ole epep. Kuvion punaisen sarjan värin määrää C lokus. C=golden, cdcr = cream ja näin eteenpäin.  B määritti mustansarjan kuvion värin. BB/Bb = musta ja bb = suklaa. A-lokus määrittää onko marsu agouti. A= agouti aa=self. ’ee estää mustan värin, mutta epep tai ep:n läsnäollessa mustansarjan väri on mahdollista, jolloin mustan sarjan kuvio voi olla myös agoutia, jos marsu on geneettisesti A-. P lokus määrittää silmien värin ja myös näin ollen mustansarjan värin kuviossa.  Esimerkkejä mustan sarjan kuvion väristä: BB pp = lilac, bb pp = beige  ja niin edelleen pg muuttaa taas turkin greyksi. Kuvioissa on kaikki self värit mahdollisia.

Tricolor

Kaksi- ja kolmivärisissä marsuissa valkoisen kuvioinnin voi aiheuttaa ”white spotting” geeni. Tähän asti olemme käsitelleet vain ep:n aiheuttamia vaikutuksia kuvioon mutta s geeni aiheuttaa valkoista kuviointia ja tarkemmin valkoisia laikkuja. S=ei valkoista kuviointia s=valkoista kuviointia. s ei kumminkaan ole täysin resessiivinen. Se aiheuttaa yksinään pieniä valkoisia alueita tai valkiosia karvoja. Esim pienet viirut päässä. ss marsulla valkoista on taas enemmän. Tortosheshellilla, tricolorilla, dutchilla tai amerikan crestilla kuvion valkoisen osan aiheuttaa ss. 

magpie

ss  voi aiheuttaa useanlaista valkoista kuviointia. Joskus musta marsu, jolla on ss (eli samalainen genetiikka kuin dutchilla), voikin näyttää ihan magpie kuvioidulta. Magpie kasvattajan voi tehdä mieli käyttää tätä magpie jalostukseen. Genetiikka on kumminkin täysin eriä ja magpien kanssa täältä todennäköisesti syntyykin black/golden/white värisiä marsuja. Magpien valkoinen on eri geenin (ep) aiheuttama mitä tämmöisen kyseisen black/whiten valkoinen (ss). 

magpie aa BB epep crcr PP SS

black/white aa BB EE CC PP ss

Kyseisen yhdistelmän poikaset: aa BB Eep Ccr PP Ss = Eep mahdollistaa kaksivärisyyden, BB marsussa mustaa, Ccr punaisen sarjan värilaikku ilmenee goldenina, Ss marsussa hieman valkoista kuviointia. 

TSW

Tarkkasilmäisimmät huomasivat, että esim. brindlellä ja tortoishellilla on täysin sama genetiikka vaikka fenotyypiltään marsut näyttävät eriltä. Kuvion ulkonäön periytymiseen liittyykin tuntemattomat geenit, jonka takia kasvattajan on hyvä seurata fenotyyppiä marsuja jalostaessa. Tortoishellilla ja ruudullisilla halutaan välttää brindleyttä missään kohtaa kuviota, kun taas brindlellä halutaan välttää yksivärisiä laikkuja. Jos joku jaksaisi tutkia asiaa enemmän tällekkin löytyisi varmasti geenit jotka säätelee kuviota. Tällähetkellä geenit jotka aiheuttaa ruudut tai brindleyttä ovat tuntemattomia. Geenejä voi olla kumminkin useita, jonka takia näiden kuvoiden periytyminen ei ole ihan yksinkertaista. Esimerkiksi harlekiineilla halutaan, että niillä on molempia, yksivärisiä kuvoita että myös brindleyttä. Kuvioiduilla marsuilla on monesti havaittavissa, että joku kuvion osa periytyy sukupolvelta toiselle tietyllä tavalla, kaikilla sukulaisilla on sama laikku samassa kohtaa ja tämä on myös monien ruudullisten marsujen kasvatuksen peruskivi. Haetaan esimerkiski tietynlaista linjaa kuviossa, jota halutaan jalostaa eteenpäin.

Golden agouti dutch

Dutch kuvio voi esiintyä millä tahansa mustan, punaisen sarjan värilllä tai agoutilla. ’ss aiheuttaa dutch kuvion. Tuntemattomat geenit aiheuttaa sen miten kuvio muodostuu, mutta monesti ss:llä on jostain syystä taipumus muodostaa dutch:n kaltaista kuviota ja kolmivärisillekkin syntyy välillä dutchin tyyppistä nenälaikkua ja muuta dutchin kuviolle ominaista. Joskus olen nähnyt amerikan crestistä syntynyttä yllätys dutchia, jolla on ihan kaunis kuvio. Dutch on myös yleinen kuvio muilla eläinlajeilla kuten kaneilla ja hiirillä, jonka takia ss:n taipumus muodostaa dutch kuvio voi olla kirjoitettu nisäkkäiden genetiikkaan hyvin aikaisin. Dutchin kuvion jalostamisessa kiinnitetään huomiota marsun fenotyyppiin genotyypin lisäksi, kuten muitakin kuvioita jalostaessa. 

Teksti: Lea