marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Astutus

Naaraan kiima:

Hedelmöittyminen tapahtuu naaraan kiiman aikaan. Kiiman jälkeen marsu odottaa poikasia n. 70pv. Yleensä marsun kiima on 14-16päivän välein. Eli n. 2 kertaa kuukaudessa. Marsu siis voi tulla 2 kertaa kuukaudessa kantavaksi asuessa uroksen kanssa. Joskus uroksen ja naaraan yhteenlaitto voi myös aloittaa kiiman. Tällöin se alkaa n. 4tuntia marsujen yhteenlaitosta. Näin ei kumminkaan kaikilla naarailla käy, mutta on mahdollista. Jos marsu on kiiman aikana useamman kuin yhden uroksen kanssa. Se voi saada poikasia molemmille uroksille. Kun marsu on kantavana se ei tule enää kiimaan. (joskus hyvin harvoin voi tulla.) Kiiman poisjäänti on siis ensimmäinen merkki, että marsu on kantavana.

Astutus tapa 1:

Poikasia halutessa  marsun voi astuttaa kahdella tapaa. Yksinkertaisin ja käytetyin tapa on, että uros ja naaras marsu pistetään asumaan samaan häkkiin. Tällöin uros pitää erottaa mahdollisesti sen lajikumppanista, ja todella harvoin tulee enää saman lajikumppanin kanssa toimeen. Marsujen annetaan asua yhdessä parista viikosta 2kk. Tai siihen asti, että tiineys on melko pitkällä. Esimerkiksi uroksen voi erottaa, kun naaraan lantioluut alkaa avautumaan.

Astutus tapa: 2

Nyt täytyy myöntää, että tätä juttua tehdessä huvitti aika paljon. Siis ainakin tämä alapään kuvaaminen ja yleensäkin idea tämän jutun kirjoittamisesta nauratti ja nolotti… Noh toivottavasti lukijoilla on hieman huumoria 😉 Kirjotin tämän jutun ihan pelkästään siksi, koska moni ei tunnista marsulta kiimaa. Kiimasta astuttaminen voi helpottaa siinä tilanteessa, jos ei halua erottaa urosta kaveristaan.

Kiimasta astuttaessa naaraalta pitää bongata kiima. Eli käytännössä seurataan päivittäin marsun alapäätä, että milloin sillä on kiima. Kiiman ollessa päällä laitetaan uros ja naaras samaan häkkiin, jossa ei ole muita marsuja ja annetaan niiden olla rauhassa esim. parista tunnista – vuorokauteen. Kun uros erotetaan laitetaan se pariksi tunniksi kantokoppaan unohtamaan tapahtunut tai kesällä sen voi laittaa syömään ulos nurmikkoa. Tämän jälkeen uroksen voi pistää takaisin kaverin kanssa. Ainakin itse olen saanut kaikki yhdistettyä takaisin ongelmitta. Urosta ei missään nimessä kannata pitää naaraan kanssa yli vuorokautta mikäli haluaa, että se tulee toimeen kaverinsa kanssa myöhemmin. Muutaman tunnin sessiot uros onneksi yleensä unohtaa, eikä astutuksella ole haittaa uroksen kaverisuhteelle. Olen käyttänyt tätä astutustapaa paljon, koska minulla on uroksia, jotka asuu kaverinsa kanssa, enkä raaski erottaa niitä toisistaan. Välillä saatan lainata jotain kaverin urosta, jolloin olemme sopineet, että soitan kun kiima on alkanut ja toimitan marsun paikalle tai haen uroksen hetkeksi lainaan. Joskus toki voi olla joku uros joka ei saa mitään aikaiseksi, mutta aika hyvin olen saanut naaraat kantavaksi kiimasta astuttamalla. Joskus täytyy yrittää parikertaa, mutta monesti jo kerrasta on onnistunut. Astutuksen jälkeen marsun alapäässä näky karvoihin kuivunutta spermaa. Jos astutus on onnistunut voi myös havaita spermatulpan, joka tulee naaraan Y:n keskelle. Jos seuraava kiima ei ala 2viikon päästä naaras on kantavana ja hedelmöittyminen on onnistunut.

Noniin, tässä sitten tämä ehkä hieman huvittava kuvasarja… 😀 Apua hävettää postata tämmöisiä.

Ensimmäisessä kuvassa naaraalla ei ole kiimaa. Emättimen aukkoon menevää reikää peittää ohut ihokerros. Nuolet osoittaa.

Kiima on alkamaisillaan. Toinen puoli emätinaukosta on auennut (eli ohut ihokerros on kadonnut) ja toista puolta peittää vielä ohut ihokerros.  Kuvassa merkitty vihreällä. Ja auennut puoli näyttää tummemalta. Kiima alkoi tästä n. puolenvuorokauden kuluttua. Nyt siis on hyvä hetki ilmoittaa uroksen omistajalle, että urosta tarvitaan n.12 tunnin päästä.

Kiima päällä- Emättimestä saattaa tulla jopa kiimavuotoa (limakalvomaista) Emätinaukkoa ei peitä enää ohutihokerros, vaan kun alapäätä raottaa näkee, että se on poistunut.

Hauskoja astutushetkiä ja hyvää ruokahalua, jos joku oli syömässä 😉