marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Maito

Mitä marsuemon maito sisältää?

Maidossa on: mm. Vettä, laktoosia, rasvaa, proteiinia, eri vitamiineja ja hivenaineita.

Mitä on laktoosi? Laktoosi on maitosokeri, josta pikkumarsut saavat paljon energiaa. Aikuiset marsut ovat yleensä laktoosi intoleransseja ja niiden suolisto ei voi pilkkoa laktoosia, muotoon josta se voi imeytyä. mutta tämä ei päde pikkumarsuihin. Marsun poikasilla, on suolistossa entsyymi nimeltä laktaasi. Laktaasi-entsyymi hajoittaa laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi, niin että se voi imeytyä ja näin ollen se on tärkeä energian lähde alle luovutusikäisille vauvoille. Enstyymin tuotto kumminkin vähenee luovutusikää lähestyttäessä.

Seuraavassa taulukossa on esitetty marsun maidon pääravinto aineet. (Ei ole esitetty hivenaineita ym) Lisäksi on esitetty tuttelin ravintoaineet. Marsunmaidossa energian rasvan ja proteiinin määrä alkaa nousemaan pikkuhiljaa. Samaan aikaan laktoosin määrä vähenee. Itsekäytän tuttelia heikoilla poikasilla marsunäidin maidon lisänä (on ollut selvästi paras kokeilemistani vaihtoehdoista) ja olenkin ottanut sen vertailuun mukaan.

Yhteenvetona voidaan huomata, että marsuemon maidossa tapahtuu hyvinkin paljon vaihtelua imetyksen erivaiheissa. Noussut proteiinin ja rasvan määrä vaikuttaa hyvin paljon maidon energia määrään. Tuttelista marsu saa tarpeeksi laktoosia, mutta proteiinin ja rasvan saanti määrä on hieman alhainen. Tämä vaikuttaa myös pienempään energia määrään. Tämän takia poikasille mitä joudun apuruokkimaan, olen pikkuhiljaa poikasten kasvaessa lisännyt recovery jauhetta, sekä monesti hieman öljyä (tai jos poikanen syö hyvin kiinteä niin auringon kukan siemeniä ja pähkinöitä). Myös kasvatuspelletin liuottaminen tutteliin on hyvä keino lisätä ruuan proteiini pitoisuutta. Tuttelissa on C-vitamiinia, mutta olen lisännyt sitä hieman ruokintaseokseen.

Mihin rasvaa ja proteiinia tarvitaan?

Nykypäivänä paljon korostetaan vähärasvaisuutta, mutta sopiva rasvansaanti on elintärkeää marsun poikasille, koska hormonit muodostuu rasvajohdannaisista, kuten myös kaikkien solujen seinät.

Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita marsun kasvamiselle. Kaikissa soluissa on proteiineja ja proteiineista pilkotuista aminohapoista tehdään marsunelimistössä elintärkeitä proteiineja, jotka ovat edellytys marsun terveelle kehittymiselle ja solujen + lihasmassan kasvamiselle. Proteiinia voidaan käyttää myös energian lähteenä.

Lähteet:
Walter et al. 1951, the journal of nutrition
Anderson and Chavis, 1986, J. dairy Sci.

“äitii maitoaaaa!”