marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Marsun lihavuus

Joulu kilot

Netissä puhutaan monesti normaalipainosten marsujen laihduttamisesta, joka ei ole tarpeellista. Marsun ruumiin rakenne ei ole luonnostaan kovin sporttinen ja olen huomannut, että monesti omistaja pitää pyöreämahaista ystäväänsä lihavana vaikka se painaisi vain 900g-1000g. Paino, eikä pyöreältä vaikuttava vatsa kerro suoraan marsun lihavuudesta. Olen nähnyt todella lihavia 1300 grammassia, mutta jopa myös hoikkia 1300grammasia, jotka ovat olleet ruumiin rakenteeltaan isoja. Myöskään marsun löysyys tai tiiviys kerro suoraan lihavuudesta. Marsun sopusuhtaisuudesta voit kysyä arviota joko kokeneelta kasvattajalta tai saat siitä arvion pet-näyttelyissä. Oikeasti lihavilla marsuilla kertyy rasvaa  esim. tissejen alle ja ihon alla tuntuu pyöreät isot ihrapallurat. Lihavalle marsulle lihavuus ei ole terveellistä ja se voi aiheuttaa mm.  tyypin 2 diabeteksen kaltaisia sokeriaineenvaihdunnan ongelmia.

Nettipalstojen yksi suosituimmista aiheista on, että miten marsua laihdutetaan. Vastauksena luen yleensä 10 kommenttia siitä, kuinka marsujen herkkuja eli tuoreruokaa on säännösteltävä. Porkkanapalat kannattaa vähentää enää kahdeksi 1cm mittaiseksi  porkkana annokseksi päivässä, kurkkua myös on annettava korkeintaan 1cm pala ja salaattiakin korkeintaan yksi lehti. Kuulostaako tutulta? Haluaisinkin tässä esittää lukijoille kysymyksen, kuinka moni teistä on onnistunut lihomaan itse kasviksilla, kuten salaatilla, porkkanalla ja kurkulla? Jouduitteko kenties lihotuskokeessa syömään näitä kottikärryllisen vai rekkakuormallisen päivässä? Omat kiloni ovat ainakin tulleet Ben&Jerryllä. En ole vielä keksinyt mitä superkasviksia ihmiset syöttävät marsuille, mutta ainakaan meidän lähikaupassa myytävät kasvikset eivät lihota sen enempää marsua kuin ihmistä. Ehkä ihmisten mielessä sana herkku tarkoittaa lihottavaa. Marsujen herkkuja on kasvikset, jonka takia niistä syntyy assosiaatio, että ne täytyvät olla epäterveellisiä ja lihottavia. Näin ei kumminkaan ole, eikä niitä ei voi verrata ihmisten lihottaviin herkkuihin kuten sipsit, karkit, suklaa ja ben&Jerry. Kasvikset sisältävät yleensä paljon vettä ja kuituja ja ovat kevyitä terveellisiä herkkuja.

Seuraavassa taulukossa on muutamien marsun ruokien kaloripitoisuuksia:

Porkkana 33kcal /100g
Parsakaali 33kcal /100g
Lehtiselleri 13 kcal /100g
Kurkku 11kcal /100g
Paprika 29kcal /100g
Salaatti 13kcal /100g
Tomaatti 23kcal /100g
Mango 56kcal /100g
Omena 46kcal /100g
Kuiva heinä n. 220kcal-250kcal /100g
Pelletti  n.230-260 kcal /100g

Taulukkoa tarkastellessa voi huomata, että marsun ruuan lihottavin osa ei ole niinkään kasvikset vain pelletit ja myös hyvällä heinällä marsu voi pysyä tuhdissa massassa. Marsu syö keskimäärin päivässä n.60-70g (osa jopa enemmän) pellettiä. Samaan energia määrään mitä marsu saa pelletissä se joutuu syömään aika ison kasan kasviksia. Puolikiloa porkkanaa vastaa 70grammaa pellettiä, joka on niin iso määrä, että harva marsu pystyy syömään puolta kiloa porkkanaa, ja jos näin olisi, niin päivän kokonaiskalorimäärä jää luultavasti pienemmäksi kuin normaalisti, koska tässä tapauksessa pellettiä ja heinää ei mahaan mahdu niin paljon. Marsun suolisto tarvitsee heinää ja näin iso kasvisten määrä ei ole suositeltavaa, mutta tämän esimerkin tarkoitus oli tuoda esiin, että kasviksilla on vaikea saada marsua lihotettua ja jos marsua haluaa laihduttaa kasvisten vähentäminen ei ole se ensimmäinen asia josta on hyötyä laihtumisen kannalta.

Välillä synnyttäneet naaraat lihovat herkästi ja olen joutunut niitä laihduttaamaan. Kaikista menestyksekkäimmin olen saanut painoa pudotettua kasviksia lisäämällä. Marsu syö kokoajan, mutta ruuan päivittäinen syöntimäärä on yleensä aika vakio. Jos mahassa on sopivasti kasviksia silloin sinne mahtuu vähemmän pellettiä ja hieman vähemmän heinää. Kumminkin tarpeeksi heinää marsun suoliston normaalille toiminnalle. Laihdutusta kaipaaville marsuille olen vaihtanut heinän myös kortisempaan, jossa on oletettavasti vähemmän kaloreita kuin todella lehtevässä heinässä. Lisäksi olen vähentänyt pellettien määrää. Näin kokonaiskalorimäärä päivässä on pienempi kuin normaalisti. Marsua laihduttaessa en jättäisi pellettejä kokonaan pois, koska niistä saa monia tärkeitä hivenaineita ja rasvoja. Mutta vähentäisin niiden antoa huomattavasti. Liikunta on myös tärkeää laihdutettavalle marsulle.