marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Tukiruokinta

Marsua voi joutua tukiruokkimaan, jos sen kunto heikkenee esimerkiksi sairastumisen myötä. Lisäksi hammasoperaation, leikkauksen ym. jälkeen, marsu voi olla normaalia heikommassa kunnossa ja vaatia tukiruokintaa. Tukiruokinnan avulla marsu saa tarvitsemansa ravintoaineet ja sen uloste ja suolentoiminta pysyvät mahdollisimman normaalina tilanteen mahdollistamalla tavalla. Monesti kumminkin marsun papanat saattaa olla pienempiä heikommasta ruoka-halusta johtuen. Tukiruokinta onkin tärkeää toipilaalle tai sairaalle marsulle ja auttaa sen selviämisessä tai toipumisessa. Tukiruokia löytyy erilaisia. Pääasiassa kahta valmista valmistetta, joita saa ostettu eläinlääkäriasemilta tai joistain apteekeista. Nämä ovat kaksi erimerkkistä valmistetta joista lisätietoa myöhemmin. Lisäksi tukiruokaa voi tehdä itse. Tässä on esitelty kaksi mahdollista tapaa.

Tukiruuan itse tekeminen. Tässä viljasta tehdyt pelletit niin lisäksi on lisätty ohutta heinää ja hieman kaurahiutaleita.
Hienonna sauvasekottimella
Siivilöi tai kerää pois isoksi jääneet muruset
Valmis tukiruokajauho. Säilö esim. pakasterasiaan.

Marsun tukiruualla ruokinta: Hyvä kuntoista marsua voi ruokkia vaikka lusikalla, jos sille tukiruoka maistuu tai sitten ruiskun päästä, alla on esitetty kaksi tapaa marsuille, jotka eivät välttämättä syö tukiruokaa niin helposti. Tämä sama tapa on hyvä myös lääkkeiden annossa.

Tukiruuan koostumuksesta riippuen hienommalle ruualle voi käyttää normaalia millin ruiskua ruiskua, joita saa mm. apteekista. Jos ruoka on paksumpaa kannattaa ruiskun ohut pää leikata saksilla pois, jolloin ruiskuun mahtuu paksumpaa ruokaa. Kuva alla. Oikeanpuoleisessa ruiskun pää on leikattu pois.

Ota marsun leukapielistä tukeva ote jotta saat ruiskun helposti suuhun.

Tapa1, laita ruisku vinottain suuhun. Annostele kerrallaan max, 0,5ml aikuiselle marsulle. Voit antaa myös hitaasti marsun syöntivauhdin mukaan.

Tapa2: Moni marsun omistaja on varmasti huomannut, että harva marsu lipittää kauniisti juomapullosta vaan tunkevat juomapullon suun todella syvälle. Marsut tunkevatkin monesti juomapullon suun takahampaisen luo, jonka takia niitä on myös turvallista tukiruokkia sinne. Marsulla on etuhampaiden lisäksi taaempana rivistö takahampaita, joilla marsut pehmentävät ruuan ennen nielemistä. Voit ensimmäisillä kerroilla tunnustella ruiskulla, missä takahampaat sijaitsevat. Marsu ei pääse sylkemään lääkettä tai tukiruokaa, kun se annostellaan takahampaiden luo. Takahampaiden luo voi antaa kerralla tukiruokaa max 0,5ml, määrää kannattaa säädellä marsun kunnon mukaan, ja ruuan annon jälkeen jättää marsun syömään annettu määrä, jonka jälkeen tukiruokaa voi antaa lisää. Monesti marsua pitää saada tukiruokittua paljonkin päivän aikana ja tämä tapa toimii aika varmasti,. Kuva alhaalla ruisku on n. 1,5cm marsun huulesta takahampaiden luona syvempänä suussa.