marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

DIY-pohja

DIY, do it yoursel pohja muovisesta aaltomuovista/kennolevystä. Marsujen häkissä pohjalla tai pissaltikoissa käytetään monesti aaltomuovia, koska arkit ovat edullisia ja niitä on helppo työstää. Levyt ovat pituudeltaan parimetriä. Niistä saa tehtyä isommankin häkin pohjan ja valita vapaasti laatikon koon, minkä haluaa askarrella. Reunojen korkeuden voi myös valita tilanteeseen sopivaksi. Levyä voi leikata saksilla tai mattoveitsellä. Aaltomuovista voi tehdä esimerkiksi pissalaatikon tai häkin pohjan. Aaltomuovi on aika huteraa materiaalia, jonka takia se kuluu käytössä nopeampaa kuin kovemmasta muovista tehdyt häkinpohjat ja se tarvii alle tueksi jotain kiinteää. Marsut saattavat myös jyrsiä sitä. Kun alat työstämään isompaa pohjaa on aluksi hyvä harjoitella esim. Pienemmällä pissalaatikolla. Tässä ohjeessa pohjan teko on demonstroitu paperilla. Ja ohje on pohjaan jossa on kaksinkertaiset reunat. Ne antavat rakennelmalle tukevuutta. Etenkin kovassa käytössä oleviin pissalaatikkoihin. Voit itse päättää reunojen korkeuden ja laatikon koon. Pissalaatikon elinikä on n. 1-2vuotta.

piirrä pohjan ja reunojen ääriviivat. Reunat kaksinkertaiset siksi kaksi eri viivaa. Leikkaa keltaisella merkityt ulkoreunat pois.
Keltaisella merkityt kohdat leikattu pois. Leikkaa tai viillä oransseihin merkittyihin kohtiin läpimenevät viillot. Nämä ovat kaistaleet, jotka menevät reunojen sisälle.
Käännä arkki ympäri ja viillä saksilla tai veitsellä pohjan taitoskohtaan sopivan syvyset viillot niin että niiden avulla on helppo tehdä levyyn taitokset. Voit harjotella tätä vaikka ylimääräisellä palalla. Älä viillä molempien kerrosten läpi vaan ainoastaan sen verran että levyä voi taittaa. Jos koet helpommaksi voit tehdä myös taitokset levyn toiselle puolelle.
Tee samanlaiset taittamista helpottavat viillot toiselle puolelle levyä. Ja taita niistä reunat.
Taita edellisessä kuvassa oranssilla viivalla merkityt lipareet viereisen reunan alle. Tämä antaa laatikon nurkkiin jämäkkyyttä.

Taittele kaikki neljä liparetta reunojen sisään, taittele kaikki reunat ja vahvista oranssilla merkityt kohdat polyeteeniteipillä.
Vahvista myös ulkopuolella olevat reunat polyeteeniteipillä.
Polyeteeniteippi on todella kestävää pissalaatikon tai pohjan reunoissa, pysyy ja ei ala falskaan tai irtoileen pitkässäkään käytössä.
valmis pissalaatikko kennolevystä
Pissalaatikko käytössä
Pissalaatikko käytössä