marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Matot testissä

Marsujen alusina käytetään purua, haapahaketta, puupellettiä, paperipellettiä, turvetta, olkirouhetta, olkipellettiä, muovimattoa, fleecea, lakanoita, pyyhkeitä ja erilaisia mattoja (huom. älä käytä marsuilla hamppua tai hamppumattoa!). Osalla marsujen omistajista on käytössä pelkät kankaat ja matot häkin pohjalla. Alunperin lähdin matto kokeiluun, kun marsuilla ei ollut enää erillistä omaa tilaa. Halusin kokeilla jotain muuta kuin purua, koska purua on jatkuvasti joka paikassa, jos se on käytössä. Olen aika herkkä hajuille ja haluan, että marsut pysyvät mahdollisimman hajuttomina, kun asun niiden kanssa samassa tilassa.

Osa käyttää häkissä pelkästään mattoja, mutta minulla on lisäksi käytössä pissalaatikot puupelletillä, koska minusta on helpompi, että suurin osa pissoista tulee silti pissalaatikkoon. Pissalaatikot olen sijoittanut heinä ja ruokapaikan alle ja joissain paikoissa kopin alle, jotta pissaisivat laatikkoihin mahdollisimman paljon. Marsut pärjäävät myös ilman pissalaatikkoja, varsinkin jos niitä on vain 2-3 pissaa tulee sen verran vähän, että pelkillä matoillakin pärjää mainiosti.

Matot puistelen papanoista tai imuroin vähintään joka toinen päivä, välillä päivittäin. Osan matoista vaihdan 2sti viikossa puhtaisiin ja osan vaihdan kerran viikossa tai jopa kahdessa viikossa. Yhdet marsut pissasivat huonosti pissalaatikkoon ja niiden matot vaihdoin joka toinen päivä. Vaihtoväli riippuu hirveästi marsuista ja kuinka tarkasti tekevät asiansa pissalaatikkoon, jos semmoinen on käytössä.

Testit:

Lakana:

Huono imevyys, pysyvät huonosti paikallaan. Ei sopinut minun käyttöön. Ehkä olisin voinut kokeilla lakanaa maton päällä.

Fleece:

Minun mielestä haisi todella nopeaa, hyvä että pystyi päivän pitämään. Muovipohjalla pysyy huonommin paikoillaan kuin matot. Positiivista, että kuivuvat nopeaa. Voisin kokeilla tulevaisuudessa fleecestä tehtyä alustaa, jos saisin jonkun hyvän ompeluvinkin tai valmiin alustan kokeiluun.

Perus vessamatto, esim. jysk:

Näissä on yleensä jonkinlaista karvaa/lankaa, johon papanat ja lika jää vaikeasti kiinni ja on vaikea puhdistaa. Aluksi en tykännyt käyttää näitä ollenkaan, koska koin ne vaikeasti puhdistettaviksi. Hinnaltaan edullisia niitä löytyi 1,5eurosta-5euron hintaan. Menevät myös nopeasti ruman näköisiksi. Lopulta oivalsin, että näitä mattoja voi käyttää myös väärin päin. Eli sileä yläpuoli ylöspäin ja karva alaspäin. Tällä tekniikalla olivat ihan käyttökelpoisia ja imevät hyvin pissaa, myöskin papanat on helppo varistella sileältä pinnalta pois. Juomapullon alla imevät myös hyvin juomapullosta tippuvan veden. Pesun jälkeen kuivumisessa menee kauan, koska ovat aika paksuja, mutta väärin päinkäytettyinä helppoja käyttää. Ovat myös painavia pesukoneelle, joten iso kasaa mattoja pestessä parempi valita joitain muita mattoja.

Perus vessamatto
Perus vessamatto
perus vessamatto käännettynä väärinpäin

Nukkamatto (esim. Jysk, rusta tai ikea) 6-10e

Imevät hyvin pissaa suhteellisen helppo puhdistaa, papanat lähtevät pääsääntöisesti ravistelemalla. Jyskin versio hieman paksumpi ja imee vielä enemmän pissaa. Eivät haise käytössä, mikäli pesu väli on sopiva. Kuivuvat todella nopeasti pesun jälkeen. Sain vinkin, että näitä voi vielä parantaa pitkässä käytössä ompelemalla toisen kankaan maton alle, esimerkiksi lakanakankaasta. En ole vielä ehtinyt kokeilla tätä kikkaa. Nämä matot on tosi käteviä käytössä ja helppo puistaa ja pestä! Suosittelen! Kuivuvat myös erittäin nopeaa ja niitä voi pestä ison kasan kerrallaan.

Nukkamatto

Ikean kumipohjainen halppismatto

Ovat halpoja n. 2 e hintaisia. Hinta on niin halpa, että näitä raskii ostaa ison kasan. Helppo puhdistaa, imevät hyvin pissaa ja pysyvät hyvin paikallaan, koska näissä on kumipohja. Kuivuvat super nopeaa. Ovat olleet kaikinpuolin käteviä käytössä. Pintaan tarttuu hieman enemmän likaa mitä väärinpäin käännetyssä perus kylpyhuoneen matossa ja valkoisen värin takia, joka ikinen tahra näkyy. Erittäin käyttökelpoinen hyvä matto, jos ei saa sydänkohtausta kesätuoreista johtuvista punaisista pissaläikistä. Sain vinkin laittaa siivouksen yhteydessä useamman kerroksen päällekkäin ja kuoria aina ylimmän kerroksen pois, mutta en ole ehtinyt testata tätä kikkaa. Tämä ilmeisesti toimiva keino, jos pissalaatikkoa ei ole ollenkaan käytössä.

Ikean halppismatto

Mukavia häkin siivoushetkiä! Terveisin: Lea Rahtu-Korpela