
Dana (Caprani’s Pamina) matkusti minulle Tanskasta syksyllä. Sen ikä alkoi lähentelemään vuotta, joten sillä alkoi olemaan kiire poikasten tekoon. Myöhemmällä iällä synnytys on marsulle riskialtista, koska lantioluut voivat luutua yhteen, eivätkä poikaset mahdu ulos. Urokseksi valitsin Danalle Tanskasta tulleen uroksen nimeltä Smukke (Caprani’s Undercover Elite). Marsulle kumppania valitessa on hyvä miettiä, että miksi juuri nämä sopivat yhteen. Danan ja Smuken yhdistin, koska Danalla on hieman paremmat korvat ja tasaisempi väri. Smukella on hieman parempi värisävy. Kummassakin on toisia täydentäviä ominaisuuksia. Dana ja Smukke muuttivat asumaan samaan häkkiin astutuksen ajaksi.
Ennen synnytystä marsun vointia on seurattava tarkasti. On tärkeää, että naaras saa tarpeeksi C-vitamiinia ja että sen ruokahalu pysyy hyvänä. Marsuilla yleinen emojen ja poikasten kuolinsyy on raskausmyrkytys. Tämän takia emon vointia on seurattava jatkuvasti. Danalla mitään merkkejä raskausmyrkytyksestä ei ollut.
Liikkeet tuntuivat ensimmäisen kerran kolme viikkoa ja kaksi päivää ennen synnytystä. Ne voimistuivat päivä päivältä. Viimisinä päivinä mahasta pystyi jopa näkemään poikasten liikkuvan. Lantioluut, jotka sijaitsevat marsun takapäässä ja normaalisti ovat kiinni toisissaan alkoivat avautua 2–3 viikkoa ennen synnytystä. Kunnolla luut avautuivat viikkoa ennen synnytystä.
Ennen astutusta Dana painoi 860 g. Viikkoa ennen synnytystä se painoi 1250 g ja päivää ennen synnytystä 1350 g.
Päiväkirja:
Päivä 0.
Synnytys 6.1.2010.
Jos astutuspäivä on arvioitu oikein, Dana on ollut kantavana 72 päivää. Marsut kantavat 68–72 päivää. Itselläni marsut ovat keskimäärin synnyttäneet 70 päivän kohdalla.
Kello: 11:30 Kokeilen marsumamman nisiä ja niistä tuli maitoa. Tämä tarkoittaa että oksitosiinihormonin tasot ovat nousseet ja synnytys on lähellä.
13:17 ensimmäinen supistus
Puolen tunnin kuluessa supistukset lisääntyvät. Ensin marsu saa pari supistusta peräkkäin, sitten supistusten määrä nousee kuuteen. Supistuksia tulee yli kymmenen peräkkäin, kun ensimmäinen poikanen syntyy. Marsun supistus näyttää siltä, että marsu varvastelisi ja menisi kippuraan tahtomattaan. Lisäksi marsusta voi kuulua ääniä jokaisella supistuskerralla.
13:45 Dana saa ensimmäisen poikasen. Supistukset loppuvat hetkeksi. Yleensä marsu ottaa poikasen heti sen synnyttyä välittömästi puhdistettavaksi. Dana on hämillään ja laittaa makaamaan ja katselee ympärilleen. Ilmeisesti ensimmäinen kerta on hieman outo, eikä se tiedä mitä pitäisi tehdä. Poikanen on Danan takapuolen alla. Otan poikasen ja rikon kalvon poikasen nenän edestä. Se pärskähtää, jonka jälkeen laitan poikasen emon eteen puhdistettavaksi. Kalvon poisto naaman edestä kesti pari sekuntia. Dana alkaa puhdistaa itse poikasta.
13:48 Supistukset alkavat uudelleen.
13:49 toinen poikanen syntyy. Odotan häkin vieressä emon reaktiota. Toinen poikanen jää Danan takamuksen alle ja emo alkaa vahingossa puhdistaa ensimmäisenä syntynyttä poikasta. Odotan vielä hetken. Tuntuu, ettei se huomaa uutta poikasta. Uusi poikanen näyttää liikkumattomalta. Otan poikasen käteen, se tuntuu aika elottomalta. Puhkasen kalvon naaman edestä. Menee hetki, jonka jälkeen poikanen aivastaa ja vetää happea. Laitan poikasen emon eteen puhdistettavaksi. Emo puhdistaa sen loppuun hienosti.
13:52 Kolmas poikanen syntyy. Emo alkaa jälleen puhdistaa väärää vauvaa. Otan poikasen ja puhkasen kalvon naaman edestä, jonka jälkeen laitan pienokaisen emolle. Istukka tulee ulos minuutti viimisen poikasen syntymän jälkeen. Emo saa muutaman supistuksen istukan tullessa ulos. Emo puhdistaa poikaset ja syö istukan osaksi.
(Monesti istukka syödään osaksi tai kokonaan, se on hyvin ravintopitoista emolle.)
Yleensä annan marsun itse puhdistaa poikaset, saatan katsoa vain vierestä hiljaa. Marsu ei häiriinny vierestä seuraamisesta, kun on hiljaa. Autan ainoastaan sillon, jos näyttää että emo ei ala puhdistaa syntyneitä. Poikaset syntyvät kalvopussissa, joka täytyy rikkoa ja puhdistaa välittömästi syntymän jälkeen, tai muuten marsuvauva tukehtuu siihen. Minulla on kokemusta paljon puhdistamattomista tai kuolleista poikueista. Turhaan synnytystä ei kannata mennä häiritsemään.
16.30 poikaset ovat jo ihan kuivia
17.30 poikaset tekevät hyppyjä ja vähän taapertelevat, kuikutustakin häkistä kuuluu.
18.00 Melko isoja onnenhyppyjä poikasilla
18.05 Ensimmäinen poikanen löysi nisän! Nyt aletaan juomaan äitin maitoa. Tänään tosiaan vaan välillä maistellaan.
Punnistin ja tarkistin poikaset. Siellä on kolme urosta: Kasper 102 g, Mikkel 107 g, Magnus 107g. Emo painaa synnytyksen jälkeen 790 g
19.00 Ensimmäinen poikanen syö heinää, muutkin maistelee.
Illalla emolla tulee vielä hieman verta, mutta tämä on normaalia – joskus verta voi vuotaa vielä seuraavanakin päivänä.
Päivä 1. Painot ovat laskeneet pari grammaa. Kuten yleensä toisena päivänä paino laskee noin 2–5 g. Poikaset ovat emon nisällä jatkuvasti. Veren vuotoa emolla ei enää ole. Tissit ovat turvonneet nelinkertaisiksi eilisestä. Emo puhistaa poikasten takapäätä samalla kun imettää. Emot syövät pienten poikasten ulosteet suoraan peräaukosta.
Päivä 2. Kahdella poikasella painot ovat vieläkin laskussa, yhdellä poikasella paino on alkanut nousta. Tämän päivän painot ovat 109, 105 ,100 grammaa. Välillä vauvat maistelevat heinää, mutta eivät vielä kovin paljoa. Suurin osa ajasta kuluu tissillä. Häkissä juoksennellaan innoissaan ympäriinsä emon perässä.
Ensimmäinen poikanen bongattu ruokakupilta maistelemassa. Illan aikana poikaset alkavat käydä ruokakupilla useasti. Kaiken uuden maisteleminen ja haisteleminen kiinostaa hirveästi. Spurtteja täytyy ottaa jatkuvasti ympäri häkkiä.
Päivä 4. Poikaset ovat todella vilkkaita ja ruokahalut ovat kohdillaan. Suurin osa ajasta vietetään emän nisällä, ruokakupilla tai heiniä maistellessa. Eilen painot olivat vain pienessä nousussa, mutta tänään poikaset painoivat jo 120 g isommat ja 109 g pienin. Tästä päivästä lähtien alan käsitellä poikasia hieman enemmän. Tähän asti on vaan tehty muutaman kerran päivässä tarkistus.
Päivä 6. maistellaan jo tuore ruokaa ja papanoita on alkanut muodotumaan.
Päivä 10. syödään tuoreruokaa antaumuksella. Aletaan vähän kurnutella kavereille ja heilutetaan peppua.
Päivä 11. Omena on poikasten herkkua! Painot: 176, 189, 189 grammaa.
2 viikkoa: poikaset painavat noin 200 grammaa.
3 viikkoa. Poikaset painavat jo noin 280 grammaa. Melkoisen isoja poikasia ikäiseen. Olen alkanut sylitellä pienokaisia ahkerasti ja ne ovat alkaneet tottua käsittelyyn. Poikaset ovat löytäneet uuden rakkauden parsakaalista ja ahmivat sitä innoissaan.
4 viikkoa. poikaset ovat jo tottuneita käsittelyyn ja antavat käännellä ja väännellä itseään. Rohkeuttakin on tullut runsaasti. Poikaset uskaltavat mennä yksin häkin yläkertaankin. Vähän aletaan valta-asemia etsiä laumassa. Leikkasin poikasten kynsiä ensimmäistä kertaa. Marsun poikasilla on hyvin terävät kynsien päät. Kynnet ovat vielä pienet ja ohuet, ja ne on helpoin leikata ihmisen kynsisaksilla.
Viikko 5. Poikaset alkavat olla emosta erotusiässä. Huomaa että sukupuolivietit alkavat vaikuttaa. Joskus täytyy vähän tapellakkin emosta. Yleensä poikaset lopettavat maidon juonnin 4–5 viikkosina. Nämä poikaset juovat maitoa edelleen. Poikaset ovat tottuneita käsittelyyn ja niitä saa väännellä ja käännellä sylissä. 5,5 viikon iässä päätän vieroittaa poikaset emosta, koska ne jatkuvasti nahistelevat ja yrittävät astua emoa. Tämän ikäiset eivät onneksi pysty vielä lisääntymään, joten mitään vaaraa emon astumisesta ei ole. Homma alkaa käydä emollekin hyvin rasittavaksi, ja nahistelu ei myöskään ole oikein mukavan näköistä. Poikaset painavat yli 400 g. Ne ovat normaalia isompia. Yleensä viisiviikkoset poikaset ovat meillä 300 g–350 g. Urokset muuttavat asumaan vanhemman uroksen seuraan. Nahistelut loppuvat, kun naarasmarsua ei ole enää samassa häkissä.