marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Puruton häkkiratkaisu

Klassisin vaihtoehto on käyttää häkin pohjalla purua, mutta yhä useampi siirtyy puruista muihin pohjamateriaaleihin. Joillekkin purujen käyttö on mahdotonta. Purut pölyää, jonka takia marsu tai omistaja voi olla herkkä purupölylle. Purut myös leveää kalterihäkistä ympäri asuntoa. Parhaimmillaan, niitä löytyy asunnon joka kolkasta jatkuvasti, joilloin omistajan hermot on koetuksella ellei omista robotti-imuria. Puruton ratkasu voi mm. näissä tapauksissa olla hyvä vaihtoehto. Erilaisia häkkivaihtoehtoja voit käydä kurkkimassa häkki galleriasta: https://marsut.info/hoito/hakit/

Puruttomia ratkaisuja voi olla erilaisia komboja. Muovimatto ja pissalaatikoita. Muovimatto, mattoja ja pissalaatikoita. Mattoja ja pissalaatikoita. Monet ihmiset käyttävät mattoja, niin että ne ovat ainoa käytössä oleva pohjamateriaali. Testaa sinulle sopivin vaihtoehto! Tehdashäkin pohja semmoisenaan ei sovi marsujen alustaksi, se on liian liukas eikä mukava liikkua.

140x70cm häkin muovimatollinen sisustus

Pissalaatikoiden käytöstä erityisesti muovimaton kanssa voit lukea täältä: Pissalaatikollinen häkkiratkaisu Tämän ratkaisun parhaita puolia on se, että kun papanat ja pissat tulevat pissalaatikoihin siivoamisväli on 1-2kertaa viikossa.

Vertailuja eri mattojen käytöstä voit lukea täältä: Matot

Pelkät matot/kankaat käytössä: Tässä tapauksessa pohjalla ei ole mitään muutakuin matot tai kankaat. Itse valitsen tässä tapauksessa käyttöön yleensä nukkamaton. Josta on yllättävän helppo puistaa heinä pois. Pissa haisee hyvin vähän. Marsumäärästä ja häkin koosta riippuen mattojen puistamis/imutointi tarve on n. 1-2päivän välein. Joten hieman työläs ratkaisu, mutta toisaalta hommaan menee ehkä 2-5minuuttia. Normaalikokoisessa häkissä matot vaihdetaan puhtaisiin n. 2kertaa viikossa, tai kolmen päivän välein. Joillakin voi mennä jopa viikon, jos marsuilla on useita mattoja ja iso häkki. Vinkki! Jos käytät mattoja osta isoja pesupusseja jossa peset matot säästääksesi konetta!

Kuvassa pohjalla pelkkä matto, johon tulevat niin pissat kuin kakat.

Vinkki: voit taittaa maton kaksinkerroin, jotta se imisi enemmän pissaa.

Pissalaatiko ja matot käytössä: Mattojen kanssa voi käyttää myös pissalaatikkoja. Alla olevassa kuvassa marsuilla on käytössä kaksi pissalaatikkoa. Heinät on sijoitettu pissalaatikon alle ja samoin pelletit, joka helpottaa sitä että pissat tulevat pissalaatikkoon. Marsut mielellään pissaavat siellä missä syövät. Tämän tarkoituksena on vähentää mattojen sotkeutumista pissaan, heinään ja kakkaan. Mutta täysin tältä ei voi välttyä. Niitä tulee vähän jokapaikkaan. Tärkeintä on pissalaatikoiden oikein sijoittelu! Älä laita pissalaatikkoa häkin keskelle. Marsuille loogisin paikka on tarpeeksi iso pissalaatikko nurkassa ja erityisesti siellä missä he syövät. Liian pieni pissalaatikko ei yleensä innosta marsuja pissaamaan sinne. Maton vaihtoväli on n. 1 kertaa viikossa. Pissalaatikkojen siivoamisväli on 1-2kertaa viikossa.

Pissalaatikoita ja mattoja
Pissalaatikoita ja mattoja

Pissalaatikko, muovimatto, matto -kombo: Tässä ratkaisussa ollaan valittu kaikkea, ja tämä on ehkä se erinomainen välimuoto kaikesta. Pissalaatikot on sijoitettu heinän ja syömänurkkauksen luo toiseen päähän matosta, jotta puupelletin jauho ja heinät eivät sotkisi mattoa. Muovimatoksi on valittu matto, jossa on kuvio, jotta se ei ole liian liukas. Matoksi ollaan valittu ikean nukka matto. Kopit on asetettumattojen päälle. Muovimatolle tulee, marsuparista riippuen, jonkun verran papanaa (jos joku pissaa ne on helppo pyyhkiä pois). Toisilla ei muovimatolle tule yhtään papanaa tai pissaa – toisilla enemmän. Movimatolta on helppo lakaista tai imuroida papanat pois. Matolle pissataan ja kakataan jonku verran. Tämäkin riippuvaista marsuista. Toiset ovat hyvinkin siistejä, toiset kakkaavat matolle paljon. Mattoa voi joutua puistelemaan/imuroimaan jokapäivä tai kerran viikossa. Pissat ovat matolla aika hajuttomia. Maton vaihtoväli on n. 1 kertaa viikossa. Pissalaatikkojen siivoamisväli on 1-2kertaa viikossa.

Pissalaatikoita, muovimattoja ja mattoja.
Vesipullon alla on pieni pala kangasta, koska ne aina tiputtelee vettä.
Ison marsulauman aitaus. 2,5m x 2,5m pissalaatikoita muovimattoja, kombona kaikkea.

Kivoja pohjamateriaalin valintahetkiä! -Lea