marsuista tietoa suomeksi suomalaisille

Silmävaivat

Tämä julkaisu perustuu kokemuksiin marsujen silmävaivoista, eikä ole eläinlääkärin tai ammattilaisen kirjoittama. Jos marsusi loukkaa silmän otathan yhteyttä ensitilassa eläinlääkäriin ja noudata hänen neuvojaan. Myöskin hoito-ohjeet eläinlääkäreittäin ja maittain eroaa, esimerkiksi ilmeisesti Norjassa silmävaivoja hoidetaan ensisijaisesti antibioottittomillatipoilla, antibioottiresistenssin minimoimiseksi, kun Suomessa marsulle yleensä määrätään antibioottitippoja. Lisäksi eri lääkäreiden ohjeet vaihtelee.

Terve kirkas silmä.

Heinä silmässä tai terävän esineen pisto

Marsujen yleisin silmäongelma on terävän esineen kuten heinän pisto silmään. Näitä kokee iso osa omistajista marsuharrastuksen aikana. Heinän palanen on voinut myös jäädä silmään, jolloin silmä huuhdellaan ensitilassa silmähuuhteella tai tipoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Tai mikäli näitä ei ole saatavilla niin keitetyllä vedellä, joka annetaan jäätyä ennen puhdistusta. Jos on vähääkään epävarma silmän puhdistuksen kanssa hakeudu pikimmiten eläinlääkäriin.

Marsun silmävaivan voi havaita esimerkiksi siitä, että se pitää silmää sirillä ja se on vuotanut kyynelnestettä.
Ylläolevan marsun silmäluomen sisältä löytyi heinän pala. Joka poistettiin varovasti. Tämän takia silmää siristävän marsun silmä on hyvä tutkia ja huuhdella, jotta silmän ympärillä olevaan tilaan ei jää heinäpaloja. Parhaimmillaan silmän alle on mahtunut 5cm pitkä heinä.
Huuhtelun avulla heinä tuli sen verran ulos, jotta se saatiin poistettua turvallisesti.

Heinän tökkäisyn tai muun terävän esineen piston jälkeen marsun sarveiskalvo yleensä vaurioituu. Sarveiskalvoon syntyy haava tai haavauma. Silmä muuttuu harmaaksi ja yleensä silmän ympärillä olevat verisuonet muuttuvat punaisiksi. Harmaus/sinisyys johtuu siitä, että hieman syvemmissä haavoissa epiteelin alla olevaan kerrokseen (stroomaan) kertyy nestettä. Silmävammat voivat olla vakavuudeltaan hyvin eri asteisia pienistä pinnallisista epiteeli haavaumista (jotka aiheuttavat vain paikallista harmautta), suurempiin haavaumiin ja silmä voi mennä jopa puhki. Pahimmissa tapauksissa, jos silmä on mennyt kunnolla puhki, se voidaan joutua poistamaan, mutta yleensä pahankin näköiset haavat paranevat yllättävän hyvin.

Silmävammoissa on syytä hankkiutua eläinlääkärin hoitoon, jossa eläinlääkäri yleensä ensin värjää silmän vauriokohdan tutkimiseksi. Jos vaurio on paha suosittelen hakeutumaan silmäspesialistille. Pieniä vaurioita osaavat hoitaa kaikki lääkärit, mutta olen huomannut, että etenkin pahimmissa vaurioissa parhaan avun saa silmäspesialisteilta, koska näissä silmän paraneminen voi olla hidasta ja he tietävät parhaiten paranemisen eri vaiheet.

Normaaleissa silmävaurioissa harmaus katoaa 2-7 päivän hoidon jälkeen. Vakavimmissa tapauksissa se voi kestää pidempään.

Alla olevassa kuvassa marsulla on silmässä tuore heinän pistohaava. Silmä on muuttunut hetkessä harmaaksi ja pistokohta näkyy vaaleana. Silmä on kauttaaltaan sumea ja harmaa. Silmän ympärillä oleva verisuonitus on punaista, mutta tämä ei ole huono asia vaan positiivinen asia silmän korjaantumisen kannalta. Silmää hoidettiin eläinlääkäriltä saaduilla oftan akvakol tipoilla 3x päivässä ja lisäksi silmään laitettiin kosteuttavia tippoja. Marsun silmä parani viikossa.

Tuore vaurio
Silmä neljän päivän hoidon jälkeen. Silmä on huomattavasti kirkkaampi. Punaisuus ja sinisyys on vähentyneet.

Kaihi

Kaihi näkyy silmän pohjaan katsoessa harmaana, eikä silmän päällä olevana harmaana, kuten edellisen kuvan pistohaava. Kaihia on periytyvää ja iän mukana tulevaa. Valitettavasti periytyväkin kaihi löytyy yleensä vasta vanhemmilta 2-4vuotiaana. Ja voi tarvita silmäpeilauksen, jotta se havaitaan. Kaihi aiheuttaa sokeuden tai näön alenemaa. Tämän lisäksi esiintyy nuoruusiän kaihia. En ole kuullut, että kaihia leikattaisiin marsuilta. Yleensä marsu elää kaihin kanssa loppu elämän. Tutussa häkissä on helppo suunnistaa juomapullolle ja syömään muidenkin aistejen avulla. Kaihi marsulla on tärkeää varmistaa, että se löytää juomapullolle ja syömään, ja että sillä on turvallista liikkua häkissä.

Cherry eye”, silmää ympäröivän sidekudoksen tulehdus:

Ärsytyksen aiheuttamaa ja periytyvää muotoa. Muilla eläimillä cherry eye tarkoittaa vilkkuluomen läheisyydessä olevan kyynelrauhasen esiinpullahdusta. Marsuilla cherry eyeksi kutsuttu vaiva ei välttämättä ole ihan samalainen kuin muilla eläimillä. Joten tälle sairaudella on vaikea löytää virallista nimitystä ja välillä vaivan nimi eläinlääkärilausunnoissa vaihtelee. Välillä turvotus on vilkkuluomen paikkeilla, välillä taas silmän yläpuolella. Turvotus voi johtua silmää ympäröivän kudoksen ärsytyksestä esim. purupölystä aiheutunutta tai tuntemattomasta syystä. Vaivaan auttaa monesti perus eläinlääkäriltä saatavat silmä tipat. Oftan akvakol/chlora. Jos silmävaiva kroonistuu tai on isompi siihen määrätään yleensä oftan dexa chloraa, joka on omasta mielestä näissä suuremmissa turvotuksissa ollut tehokkaampaa. “Cherry eye” on marsuilla varsin yleinen vaiva ja yleensä paranee tipoilla. Mikäli vaiva kroonistuu, sen poistaminen on myös mahdollista. “Cherry eye” voi oireilla pienestä silmän reunasta pilkahtavasta “ihon näköisestä” kudostesta leveämpään punaiseen verta vuotavaan kudokseen.

Pieni “cherry eye” näyttää “iho” kaistaleelta silmän sisä kulmassa.
Aika normaalinkokoinen punoittava cherry eye

Silmäluomen kiertymät:

Silmäluomen kiertyvät ovat varsin yleisiä etenkin poikasella ja voivat aiheuttaa haavauman sarveiskalvoon. Ovat yleisempiä, esim. teddy, rex, texel rotuisilla marsuilla, mutta niitä esiintyy myös muilla roduilla. Useammat kiertymät menevät ohi oikeanlaisilla tipoilla ja luomen oikaisulla ensimmäisen viikon aikana. Luomea tulee oikeasta useita kertoja päivässä ja laittaa esim. bevita eye silmävoidetta. Silmävoiteella silmän karvat pysyvät paremmin pois silmästä ja ovat pehmeämpiä. Tämän lisäksi on hyvä käyttää kosteuttavia silmätippoja kuten bepanthen eye. Osalla poikasista luomi oikenee ihan päivässä parissa, kun sitä oikoo. Jos havaitsen juuri syntyneellä poikasella kiertymää oikasen sitä heti silmävoiteella ja oion luomea. Jos luomi ei pysy suorana myös karvojen nypintä voi vähentää silmä-ärsytystä. Tähän voi liittyä perinnöllinen taipumus. Jos luomi ei oikene ensimmäisen viikon aikana tai aiheuttaa pahaa silmä-ärsytystä tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin. Luomen jatkuva oikominen on tärkeää paranemisprosessille. Jos luomelle ei tee mitään siitä voi tulla pitkäkestoinen kivulias vaiva. Isommilla marsuilla silmänluomen kiertymä vaatii todennäköisesti leikkausta ja on kivuliasvaiva, jos sille ei tee mitään.

Yllä olevassa kuvassa poikasen yläluomi on kiertynyt.
Sama yläluomi oikasun jälkeen

Kalkkeumat silmissä

Hyvin yleisiä marsuilla. Yleensä kosmeettisia, mutta joskus voi aiheuttaa näkö-ongelmia vanhoilla marsuilla. Harvinaisissa tapauksissa voivat ilmeisesti nostaa silmän painetta, (jolloin marsu voi tarvita silmän paine lääkitystä). Oman tietämykseni mukaan kalkkeumista on harvoin marsuille haittaa, eikä niille voida tehdä mitään. Ovat siis onneksi yleensä kosmeettinen haitta.

Silmien vuoto

Marsuilla voi esiintyä silmien vuotoa, jos se on yhtäkkistä siihen voi liittyä silmien ärsytys, mutta joillain marsuilla ilmenee myös kroonista vuotoa. Olen joskus tutkituttanut useita vuotavia silmia silmiin erikoistuneella eläinlääkärillä eikä niihin löytynyt syytä. Olen huomannut, että vuotoa tapahtuu ikääntyvillä marsuilla. Jos marsulla vuotaa silmät kannattaa sille kokeilla purutonta alustaa, koska silmien vuodon syynä voi olla purupöly. Jos vaivaan ei auta pölyttömyyden vähentäminen, voi olla että asialle ei ole mitään tehtävissä. Tämä vaikuttaa olevan vanhemmilla marsuilla jopa aika yleistä. Marsun kaverit yleensä pitävät silmät kuivina ja putsaavat silmiä, mutta jos kaveri ei putsaa silmiä voi silmän alunen tulehtua jolloin sen kuivaamisesta kannattaa pitää huoli.

Fatty eye

Useanlaista periytyvyyttä. Vahvasti periytyvää, joka voi tulla hyvin nuorille marsuille. Tämän lisäksi on periytyvää, joka etenee hitaammin ja saattaa vaatia ikää ja ylipainoa, jotta tulee näkyviin. Fatty eye on yleensä monigeenisesti periytyvä ja voi hyppiä sukupolvia yli. Yleensä kosmeettinen vika, mutta joskus voi aiheuttaa marsulle silmien vuotoa ja haittaa. Jolloin sen poistoa voidaan harkita. Fatty eyetä on hyvin pieniä, mutta myös erittäin isoja.

Silmätulehdus

Jos silmä punottaa ja näyttää ärsyyntyneeltä marsu voi myös saada viruksen tai bakteerin aiheuttaman silmätulehduksen. Nämä ovat huomattavasti harvinaisempia marsuilla kuin taas silmään kohdistuneet veirasesineiden aiheuttamat tulehdukset.

Immuunivälitteinen keratiitti

Immuunivälitteinen keratiitti on harvinainen saraus, jossa marsu siristelee silmiään. Silmän pinnalle on muodotunut samentumaa, joka voi olla vaikea havaita ilman silmälääkärin apua. Taudin syytä ei tunneta. Omalla marsulla vaivaa hoidettiin syklosporiini silmätipoilla. Marsula oli pitkiä kuuria, jotka selvästi helpottivat silmien siristelyä.

Normaalia silmissä

Valokuvissa voi silmän pohja voi harhaanjohtavasti kiilua ja näyttää erikoiselta, tämä ei kumminkaan tarkoita välttämättä kaihia. Valkoinen neste: Silmistä tuleva valkoinen neste on pesunestettä jolla marsu pitää itseä. Pienet kolhut silmän pinnalla ilman harmaata, ovat yleensä vanhoja vaurioita jotka eivät haittaa. Lievä punoitus. Silmän ympärillä olevat verisuonet voivat alkaa punoittamaan esimerkiksi purupölystä, pesusta, jännityksestä. Punoitusta voi seurailla.